Vrijedna obitelj Kovačević uzgaja rijetka podolska goveda

13.08.2023.

07:13

Autor: Silvio Stilinović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Kandidat Brodsko-posavske županije za nagradu OPG Zlata vrijedan je OPG Kovačević iz Oprisavaca na kojem se uzgaja u nas vrlo rijetka podolska goveda. 

Mukanje krava na OPG-u Kovačević zaista je rijetka pojava jer pripadaju vrsti podolaca. Podolska goveda nekada su preplavljivala hrvatske ravnice, a danas su uzmaknula pred drugim vrstama, pa je obitelj Kovačević već zbog uzgoja podolaca, zlata vrijedna.

Ivica Kovačević misli kako je tih goveda u Hrvatskoj tek malo više od 200:

- Mi ih imamo 23, a na ovom našem pašnjaku je negdje oko 120 komada zato što imamo još par stada u kojima su podolci, ističe Ivica.

Stado Ivičinih podolskih goveda na zaštićenom je poplavnom pašnjaku Gajna u Oprisavcima, i, kako kažu Kovačevići kažu, to je to - tim kravama i bikovima ništa drugo ne treba, tamo su i zimi i ljeti.

Zbog podolaca Ivica je napustio proizvodnju mlijeka:

- Imali smo muzne krave, a kakva je situacija bila s mlijekom, to svi znamo. Zatim smo te muzne, mliječne krave prodali i pomalo smo prelazili na ovo. I evo sad smo tu gdje jesmo. Nadamo se da ćemo ostati, i moći još malo širiti, napominje Ivica.

Ivica Kovačević

Ivica Kovačević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

 Nije baš cijela obitelj bila oduševljena promjenama:

- Rekla sam mu da nije normalan, da su to divlje životinje, da naša djeca idu u štale... Što će biti ako ga ne bude tu, a one se odvežu ?! A na kraju, evo doslovno smo se svi zaljubili u te životinje i pripitomili ih. Pomažem, radim s njim sve što treba, od administracije, do silaže, do sijena, komentira Marija Kovačević.

Inače Kovačevići su zlata vrijedni jer su velika obitelj. Imaju petero djece i svi pomažu u gospodarstvu - i oni najmanji, ali i studentica Ena. Ona ponosno ističe kako studira turski i njemački.

Nismo odoljeli pitati Enu govori li u Zagrebu čime se bavi njezina obitelj:

-  Da, kažem im. I svi su stvarno oduševljeni. I većina kolegica i jedan kolega su s mora i htjeli bi ih vidjeti svakako. Pokazujem im slike, pa su svi oduševljeni, kaže Ena.

Ena Kovačević

Ena Kovačević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iskustva naše ekipa iz Lonjskog polja sa stadom podolskih goveda bila su velik oprez i praćenje kretanja stada. Na Gajni druga priča - ondje krave jedu iz ruke:

- Jedu iz ruke zato što su sve bile vezane. Sve su bile kod kuće. Sve znaju za nas, za naše glasove. Zimus je Ivica bio bolestan pa sam ja par dana sama dolazila. Mislila sam da one mene i ne poznaju, jer ja tu uvijek dođem kao statist, sa strane, nešto pomažem, ne pričam puno, ali poznavale su me. Nisu reagirale kao da me ne poznaju, priča nam Marija.

Marija Kovačević

Marija Kovačević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ivica je inače i suradnik Javne ustanove "Natura Slavonica", koja upravlja zaštićenim krajolicima Brodsko-posavske županije, a Gajna je upravo jedan od njih.

Dodajmo da se projekt OPG Zlata vrijedan održava se već desetu godinu. U njegovoj realizaciji sudjeluju Večernji list, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska radiotelevizija.

OPG Kovačević

OPG Kovačević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!