Tatjana i Željko nisu niti sanjali da će se baviti kozarstvom

11.08.2023.

07:00

Autor: Renata Ostović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Kandidat Vukovarsko-srijemske županije za nagradu OPG Zlata vrijedan je OPG Lovrić-Jovanović iz Komletinaca.

Do prije 12 godina Tatjana i Željko nisu niti sanjali da će se baviti kozarstvom, a Tatjana biti jedina kozarica na istoku Hrvatske. Njihov sin Luka bio je bolestan, često su ga mučile alergije i bronhitis, pa im je teta darovala kozu:

- Došla je s idejom da kad smo već na seli uzmemo jednu kozu radi djeteta, prisjeća se Tatjana Lovrić-Jovanović, vlasnica OPG-a Lovrić-Jovanović u Komletincima.

I tako su krenuli u kozarstvo, iako o tomu ništa nisu znali. Nakon nekoliko godina imali su već stado i otvorili OPG.

- Imamo s jarićima i svima ostalima oko 100 grla na našem OPG-u. Bavimo se proizvodnjom sirom i mlijeka, ističe Željko Lovrić-Jovanović.

Tatjana koze ručno muze, a na dan svaka daje do tri litre mlijeka:

- Jako je zdravo. Znamo da je dobro za alergije, za astmu, pogotovo za djecu... Puno je kalcija, ima jako kvalitetne nutritivne vrijednosti, napominje Tatjana.

Tatjana i Karlo

Tatjana i Karlo

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zbog mliječnosti je kod koza prehrana iznimno važna. Tatjana i Željko nemaju svoju zemlju nego sijeno prikupljaju po starim i napuštenim šljivicima, a ostalu potrebnu hranu kupuju.

- Od kozarstva se može trenutno - preživljavati, živjeti i baš i ne. Treba se ići na neku veću količinu koza o čemu mi i razmišljamo. Želimo ići na proširenje da bi se moglo ipak nekako živjeti i ulagati dalje, najavljuje Željko.

Nadaju se da će netko od petero njihove djece nastaviti ovu uspješnu kozarsku priču:

- Ja mami i tati pomažem, donesem hranu, hranim koze... Najdraža mi je koza Maza, otkriva nam Karlo.

Karlo  Lovrić-Jovanović

Karlo Lovrić-Jovanović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tatjana proizvodi 13 vrsta sireva s raznim okusima, a prvi su, i to strogi kušači - suprug i djeca. Najčešće sireve prodaju na kućnom pragu, ali i na sajmovima i tržnicama.

- Većinom su to mladi, svježi sirevi i trajnost im je kraća jer se radi o domaćim sirevima koji se ne premazuju. Bez aditiva su, ističe Tatjana.

Jedini na svijetu proizvode doista neobičnu deliciju - čvarke od kozjeg sira. Ideja za to sinula je Željku na jednoj slavonskoj svinjokolji.

- Budući da smo mi u to vrijeme išli dosta po sajmovima, onda sam gledao da bude nešto novo jer smo bili novi u svemu, pa je bilo važno privići mušterije, ispričao nam je Željko.

Unatoč prošlomjesečnom nevremenu, koje im je uništilo sve nastambe za koze, Tatjana i Željko ne odustaju, jer žive od kozarstva i za kozarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!