Kandidat Vukovarsko-srijemske županije za nagradu OPG Zlata vrijedan je OPG Lovrić-Jovanović iz Komletinaca.
11.08.2023.
07:00
Autor: Renata Ostović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.
Kandidat Vukovarsko-srijemske županije za nagradu OPG Zlata vrijedan je OPG Lovrić-Jovanović iz Komletinaca.
Do prije 12 godina Tatjana i Željko nisu niti sanjali da će se baviti kozarstvom, a Tatjana biti jedina kozarica na istoku Hrvatske. Njihov sin Luka bio je bolestan, često su ga mučile alergije i bronhitis, pa im je teta darovala kozu:
- Došla je s idejom da kad smo već na seli uzmemo jednu kozu radi djeteta, prisjeća se Tatjana Lovrić-Jovanović, vlasnica OPG-a Lovrić-Jovanović u Komletincima.
I tako su krenuli u kozarstvo, iako o tomu ništa nisu znali. Nakon nekoliko godina imali su već stado i otvorili OPG.
- Imamo s jarićima i svima ostalima oko 100 grla na našem OPG-u. Bavimo se proizvodnjom sirom i mlijeka, ističe Željko Lovrić-Jovanović.
Tatjana koze ručno muze, a na dan svaka daje do tri litre mlijeka:
- Jako je zdravo. Znamo da je dobro za alergije, za astmu, pogotovo za djecu... Puno je kalcija, ima jako kvalitetne nutritivne vrijednosti, napominje Tatjana.
Zbog mliječnosti je kod koza prehrana iznimno važna. Tatjana i Željko nemaju svoju zemlju nego sijeno prikupljaju po starim i napuštenim šljivicima, a ostalu potrebnu hranu kupuju.
- Od kozarstva se može trenutno - preživljavati, živjeti i baš i ne. Treba se ići na neku veću količinu koza o čemu mi i razmišljamo. Želimo ići na proširenje da bi se moglo ipak nekako živjeti i ulagati dalje, najavljuje Željko.
Nadaju se da će netko od petero njihove djece nastaviti ovu uspješnu kozarsku priču:
- Ja mami i tati pomažem, donesem hranu, hranim koze... Najdraža mi je koza Maza, otkriva nam Karlo.
Tatjana proizvodi 13 vrsta sireva s raznim okusima, a prvi su, i to strogi kušači - suprug i djeca. Najčešće sireve prodaju na kućnom pragu, ali i na sajmovima i tržnicama.
- Većinom su to mladi, svježi sirevi i trajnost im je kraća jer se radi o domaćim sirevima koji se ne premazuju. Bez aditiva su, ističe Tatjana.
Jedini na svijetu proizvode doista neobičnu deliciju - čvarke od kozjeg sira. Ideja za to sinula je Željku na jednoj slavonskoj svinjokolji.
- Budući da smo mi u to vrijeme išli dosta po sajmovima, onda sam gledao da bude nešto novo jer smo bili novi u svemu, pa je bilo važno privići mušterije, ispričao nam je Željko.
Unatoč prošlomjesečnom nevremenu, koje im je uništilo sve nastambe za koze, Tatjana i Željko ne odustaju, jer žive od kozarstva i za kozarstvo.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora