Zatvorena najveća kulturna manifestacija istoka Hrvatske

04.09.2023.

10:07

Autor: Renata Ostović/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Završilo je još jedno Osječko ljeto kulture, najveća kulturna manifestacija istoka Hrvatske. 23. izdanje ispraćeno je koncertom "La Vie En Rose", održanom u subotu na Trgu Vatroslava Lisinskog u baroknoj Tvrđi

Nastupili su operni solisti i orkestar Opere osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta, a tijekom više od dva mjeseca grad na Dravi bio je velika pozornica i mjesto kulturnih susreta i umjetničkih ostvarenja.

Koncert, nazvan po najpoznatijoj pjesmi Edith Piaf, slavne francuske šansonijerke, bila je prava glazbena čarolija, i gledanje svijeta kroz ružičaste naočale, na što umjetnici, kažu, imaju pravo.

- U toj porušenoj Europi 1945. godine je odjeknuo jedan takav hit, pun ljubavi, koji govori o vjeri u ljude, koji govori o vjeri u budućnosti, istaknuo je Ladislav Vrgoč, ravnatelj Opere HNK u Osijeku.

Sopranistica Ivana Medić nada se da je dotakla srca publike:

- Mislim da je bilo zaista lijepo i da je svako pronašao nešto za svoju dušu, rekla je Medić.

Bila je to nezaboravna večer najljepših operetnih arija, pjesama iz mjuzikla te filmske glazbe koje su se odlično uklopile u ambijent stare gradske jezgre Tvrđe. Bio je to ispraćaj glazbom ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture.

- Imali smo 76 programa, oživjeli smo 15 lokacija na području grada Osijeka... Bilo je zaista za svakoga ponešto, napomenuo je Dragan Vulin, predsjednik Organizacijskog odbora OLJK-a i zamjenik osječkoga gradonačelnika.

V.d. ravnatelja Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić smatra da su "lokacije zaista oživjele s kulturnim programima cijeli Osijek":

- Od obale Drave, od krova Kulturnog centra i naravno naljepših lokacija u osječkoj Tvrđi, u brojnim dvorištima ili na trgovima, zaključio je Majić.


Osječko ljeto kulture

Osječko ljeto kulture

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ovogodišnje Osječko ljeto kulture bilo je najposjećenije dosad, a posjetitelji su bili svih uzrasta i najrazličitijih kulturnih afiniteta:

- Svake godine mi je lijepo, ali ove godine je stvarno dugo trajalo i bilo je baš prekrasno; oduševljena sam kao prvo ovom pozornicom, kao drugo, grad diše i grad je pun događanja, a to je za grad najljepše; ono što je u cijelom programu meni bilo najbolje, budući da sam obožavatelj jazza, to je bio JazzIstra Orchestra, dojmovi su nekih od posjetitelja.

I već na ispraćaju ovoga, čulo se da će se sljedeće, 24. Osječko ljeto kulture održavati na još više atraktivnih lokacija te biti još bogatije i raznovrsnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!