U Hrvatskoj raste oko tisuću vrsta samoniklih biljaka koje se u nekom obliku mogu koristiti kao hrana. Treba ih znati prepoznati i ubrati. Kako od njih napraviti ukusna jela i napitke doznale su polaznice radionice "Samoniklo jestivo i ljekovito bilje", održane u sklopu Mjeseca bilja na osječkom Prehrambeno - tehnološkom fakultetu.
Znate li da na izletu uz rub šume možete pronaći barem desetak vrsta samoniklog bilja od kojega možete pripremiti ručak koji ni po čemu neće zaostajati od uobičajenih jela pripremljenih od kultiviranoga bilja? I jesti besplatno i itekako zdravo.
- Bilje koje nije pod utjecajem naše ruke ili da ga špricamo da je neka sorta ono ima puno veći imunitet i bioaktivne sastojke i veću nutritivnu vrijednost, kazala je mag. ing. agr. Gabrijela Vrbetić, voditeljica radionice "Samoniklo jestivo i ljekovito bilje".
Medvjeđi luk, kopriva i maslačak najpoznatije je samoniklo bilje u Hrvatskoj. I ljekovito je, baš kao i rese lijeske, matičnjak ili menta.
- Sve ono što su naši preci odavno tvrdili da ljekovito bilje ima zdravstvene učinke, mi to danas na fakultetu možemo i dokazati, jer imamo visokosofisticirane kromatografske tehnike, pojasnila je prof. dr. sc. Stela Jokić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.
Na radionici su polaznice od botaničarke Gabrijele Vrbetić naučile mnoge zanimljivosti o samoniklom i ljekovitom bilju i spravljale eliksir za mladolikost i ljepotu te za jačanje imuniteta.
A glavni sastojci, naravno samonikli, zdravi i ljekoviti: bijeli glog, bobice bazge, dren, grančice smreke, cvjetovi livadne kadulje ili crvene djeteline.
- Meni je, s obzirom na to da sam i nutricionistica po stuci, bilo jako zanimljivo čuti neke zanimljive stvari, jer prehrana i fitoterapija idu ruku pod ruku i jako često svojim klijentima preporučujem upravo fitoterapeutske proizvode, rekla je nutricionistica Angelina Paić.
- Dosada sam koristila koprivu i maslačak. Koprivu u juhama, a maslačak kao salatu. A od sada ću sigurno više toga primjenjivati i uvrstiti u svoju redovitu preradu, kaže studentica Ivana Džinić.
I možda već u idućoj šetnji ubrati neko samoniklo jestivo i ljekovito bilje i od njega pripremiti besplatan i zdrav obrok. Ili pak ukusan napitak, primjerice, od korijena maslačka koji vrlo lako može zamijeniti kavu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!