Paketi života osječke "Rijeke ljubavi"

20.06.2023.

07:05

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Osječka humanitarna udruga "Rijeka ljubavi"

Osječka humanitarna udruga "Rijeka ljubavi"

Foto: HTV / HRT

Osječka "Rijeka ljubavi", jedna od najvećih humaniratnih udruga u Hrvatskoj, već 12 godina skrbi o siromašnim sugrađanima. U toj se udruzi svaki mjesec dijele paketi s prehrambenim i higijenskim potrepštinama, bez kojih mnogi ne bi mogli preživjeti. Počela je podjela paketa za lipanj.


U ovaj red, koji se proteže duž ulice, natjerale su ih teške životne priče i siromaštvo. Iako im nije lako, moraju ovdje stajati.

- Živim od socijalne pomoći. To i što dolazim svaki mjesec u Rijeku ljubavi. Od toga živim. Koliko vam iznosi socijalna pomoć? Šezdeset eura, otkrio je Ivica Milković.

- Imam mirovinu 160 eura. Da mi nije Rijeke ljubavi ne znam bi li mogla preživjeti ikako. Nekad znam da nemam u kući ni litru mlijeka. Ako vi to meni vjerujete, rekla je Vukosava Lukadinović.

Pa je pokucati na vrata "Rijeke ljubavi" za mnoge jedini spas. Svaki mjesec strpljivo čekaju paket, koji im doista život znači! A u "paketu života" - 20 prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština. 

Rad udruge


Svjesni su svoga siromaštva, a usto su često i bolesni pa su zahvalni što ovdje dobiju hranu i higijenske potrepštine koji će im osigurati barem nekoliko dana ili tjedan mirnijeg života. 

- Ali to nije dovoljno za cijeli mjesec. Što vam je to litra ulja, kila brašna, šećera. To nije dovoljno, To je samo mali vjetar u leđa. Recimo mi više donacija dobijemo kad su praznici, blagdani, Uskrs, Božić. Ali ti ljudi su gladni. Oni bi jeli svaki dan, upozorila je predsjednica Humanitarne udruge "Rijeka ljubavi" Osijek, Štefica Čučak.

- Zasad sam na socijalnoj pomoći. I pravim papire za mirovinu. I ostvarujem mirovinu i očekujem rješenje. Kad dobijem rješenje onda ću to prijaviti u "Rijeku ljubavi". Idem i u pučku kuhinju, otkrio je Dragan Galović.

U "Rijeci ljubavi" nikada ne zaborave na najmlađe, pa se svaki mjesec za njih u paketu života nađe i pokoji slatkiš.

Jer ublažiti siromaštvo za oko tri tisuće najpotrebitijih sugrađana, već je 12 godina misao vodilja ove osječke humanitarne udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!