Umirovljenici na naprednim tečajevima informatike

16.02.2023.

07:00

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

U Valpovu umirovljenici završili tečaj informatičkog osposobljavanja

U Valpovu umirovljenici završili tečaj informatičkog osposobljavanja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Grad Valpovo sustavno skrbi o svojim sugrađanima starije životne dobi. Zahvaljujući toj brizi, prošle su godine u Domu tehnike Valpovo- Belišće tri skupine umirovljenika završile besplatni osnovni tečaj informatičkog osposobljavanja, a jedna i napredni tečaj. Od početka veljače krenuo je i četvrti. 

Osim što će usvojiti nova informatička znanja i vještine, tečaj će ovim umirovljenicima pomoći u prevladavanju dnevne rutine i izazova s kojima se svakodnevno susreću. Dio je godišnjeg programa ''Za uspravan hod'' kroz zlatnu dob. 

- Cilj mu je prvenstveno socijalno uključivanje osoba starije životne dobi u društvenu zajednicu kao i mentalno osnaživanje pojedinca, rekla je Stela Horvat, kreatorica i voditeljica programa ''Za uspravan hod kroz zlatnu dob''. 

Čelnici Grada Valpova i ovaj su put prepoznali potrebe svojih sugrađana starije životne dobi, pa je tečaj besplatan. 

- Gledamo u biti da uključimo i naše umirovljenike u sve aspekte našeg društvenog života i da im omogućimo sve ono što možda nisu mogli odraditi ranije u mladosti, ali da aktivno ostanu kao uključeni sudionici našeg društvenog života i naše društvene zajednice, kazao je Matko Šutalo, gradonačelnik Valpova. 

Predavač ih motivira, obrazuje i potiče da naučeno na tečaju primjenjuju u svakodnevnom životu. I jačaju i svoje samopouzdanje te sigurnost u vlastite sposobnosti.

- Učimo ih osnove informatike, od same teorije što je informatika, dijelove računala, osnove rada u računalima, Windowsima, Wordu u obradi teksta. I kasnije, na kraju interneta. Znači, slanje mailova itd., objasnio je Matija Francuz, predavač. 

Zabavno i edukativno iskustvo 


Stjecanje novih znanja i vještina osobama starije životne dobi istovremeno je i zabavno i korisno jer utječe na njihovo mentalno, a time i fizičko zdravlje.

- Nadam se da ću naučiti koristiti se računalom. Prije sam znala, ali godinama nisam koristila i sada baš nisam baš vična tome, kazala je Ilonka Cvenić.

- Prijavio sam se prije svega da sredimo ova dosadašnja znanja koja su ovako nesustavna i bez pravog školskog pristupa, rekao je Miroslav Babok.

Ovaj tečaj informatičkog opismenjavanja potvrda je da nikada nije kasno za učenje. I da se vrijeme u mirovini itekako dobro može iskoristiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!