Pučki meteorolog i najpopularniji đakovački brico

16.03.2023.

07:00

Autor: Renata Ostović/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Bartol Bačić

Bartol Bačić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Umirovljeni brijač Bartol Bačić već 51 godinu svakodnevno u svoj blok upisuje temperaturu i vremenske uvjete u Đakovu. Iako ga mnogi zovu pučkim meteorologom, on skromno kaže da je tek kroničar. No njegova dugogodišnja evidencija lokalnih vremenskih prilika i neprilika neprocjenjive je vrijednosti.

Bilo ljeto ili zima, kiša, sunce ili snijeg, gospodin Bartol svaki dan u svome dvorištu očitava i bilježi temperature. I dulje od pola stoljeća vrijedan je kroničar đakovačke temperaturne svakodnevice.

- Temperaturu mjerim svako jutro u 7 sati i onda preko dana kol'ko bude najviše, kaže gospodin Bartol.

Najpopularniji đakovački brico sasvim se slučajno zainteresirao za temperature. Jer dosadile su mu, kaže, prepirke mušterija u njegovoj brijačnici o tomu kakvo je bilo vrijeme, primjerice za Đakovačke vezove, Petrovo ili pak Božić.

Prve je podatke u blok zapisao 20. ožujka 1972. Iako je dobrano zagazio u deveto desetljeće života, gospodin Bartol i danas pamti mnogo toga. Naravno i kada je bilo najhladnije u srcu Slavonije.

- Najniže su bile zapisane 2007., 9.veljače 23 ispod nule. A najviše temperature su sad bile u nekoliko datuma i godina. Po 40, kaže.

Đakovački Vakula, kako ga mnogi zovu, rado za lijepa vremena prošeće gradom. I sa sugrađanima često razgovara o vremenu i meteorologiji.

Mnogima su pomogle precizne evidencije vremena ovog marljivog kroničara. Čak i djelatnicima gradske uprave u procjeni štete od elementarne nepogode.

Iako su mu 83., gospodin Bartol Bačić ne posustaje. I kaže da će temperature u Đakovu mjeriti i zapisivati sve dok bude "išla ruka i pamet".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!