Bundevijada u osječkom Zoološkom vrtu

27.10.2022.

08:44

Autor: Renata Ostović/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Bundevijada u osječkom Zoološkom vrtu

Bundevijada u osječkom Zoološkom vrtu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kraj listopada u najvećem Zoološkom vrtu u Hrvatskoj - osječkom - rezerviran je za Bundevijadu, a na ovogodišnjoj su studenti Odjela za biologiju životinjama u bundeve sakrili dnevnu hranu i pratili njihovo ponašanje.

Za brojne stanovnike najvećega Zoološkog vrta u Hrvatskoj drukčiji obrok - skriven u izrezbarenim bundevama, kraljicama jeseni. Studenti su ih napunili komadićima mesa, orašastim plodovima, ribicama i ostalim grickalicama koje životinje obožavaju.

- Poanta ove nastave, znači praktične nastave iz predmeta Ponašanje životinja je pokazati studentima što znači "enrichment" životinja uživo. Drugim riječima što znači obogatiti životinjama u zatočeništvu okoliš hranom, hranom koja je skrivena u bundeve, objasnila je doc. dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević s Odjela za biologiju.

Pa su se životinje ipak morale potruditi da dođu do hrane skrivene u slasnim jesenskim plodovima, koji su im bili i zanimljive igračke. Kao i obično - isplatilo se.

- Oni to i više vole nego da im se samo da hrana, kazao je rukovoditelj Zoološkog vrta Osijek Nikica Jukić.

Za studente, radionica u osječkom Zoološkom odlična edukacija.

- Jako nam je zanimljivo zato što ovako nešto nemamo priliku raditi na fakultetu, pogotovo ne sa divljim životinjama. Evo, po komentarima čujemo da je svima super, da je lijepo. Zanimljivo je gledati njihovo ponašanje, kako kopaju hranu iz bundeva, kae Bruna Žižanović.

- Mislim da je ovo jako korisno, pogotovo u sklopu kolegija koji nam drži docentica, zato što imamo priliku uživo zapravo vidjeti sve stvari koje učimo iz knjiga, na prezentacijama. Tako da je ovo dobro za afirmaciju i dodatna znanja, smatra student Gabrijel Mirković.

A to i jest bila svrha i ovogodišnje Bundevijade u kojoj su studenti pokazali svoju kreativnost te se zabavili. Baš kao i veseli stanovnici osječkoga Zoološkog vrta, o čijem su ponašanju studenti na terenu mnogo toga naučili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!