"Srednjika"- ljetni sportski kamp gdje djeca uče osnove sportova

06.07.2023.

10:31

Autor: Renata Ostović/HRT/A.S.

"Srednjika"- ljetni sportski kamp

"Srednjika"- ljetni sportski kamp

Foto: HTV / HRT

Napretek je slobodnog vremena tijekom ljetnih školskih praznika pa se djeca u organiziranim kampovima mogu odvojiti od tehnoloških pomagala te baviti sportom. Osječki Školski športski savez u suradnji s Gradom i ove je godine organizirao Ljetni sportski kamp "Srednjika" u kojem učenici uče osnove različitih sportova. Na peti po redu kamp prijavilo se 200-tinjak malih Osječana.   

U kampu je uvijek živo, veselo i zanimljivo. I prava je uživancija za osječke osnovnoškolce, pa je mnogima neizostavni dio ljetnih praznika.

- Glavni razlog osnivanja i pokretanja ovog kampa je da se omogući djeci koja ostaju u Osijeku provođenje jednog aktivnog slobodnog vremena na pravi način, da se bave malo sportom. A osim toga kroz sport se naravno djeca i druže, upoznaju, uče nešto novo,a možda i pronađu neku sportsku aktivnost koja će im biti zanimljiva da se bave njome u životu, rekla je Sanda Gašić, tajnica Školskog športskog saveza Grada Osijeka.

Ali i upoznaju gradske sportske objekte. U kampu vrijedi nepisano pravilo: nije važno susreću li se polaznici prvi put s nekim sportom ili ne, jedino je važno uživati! Kao ovi mali Osječani u osnovama gimnastike, kraljice sportova.

- Gimnastika je ovako zanimljiva, nekad je i teška, pa im je to jedan dodatni izazov da u biti se potrude i vide da u biti neke stvari mogu napraviti. Bude prisutan strah. Ima onih i hrabrih koji odmah žele sve,ali onda u biti kroz trening nauče ono što mogu, objasnila je Tihana Lujev, trenerica.

Kroz igrice razvijaju timski duh

A mogu mnogo toga i ništa im nije teško. Kroz igrice razvijaju i timski duh, ali i uče o zdravom načinu života. I pet dana im u trenu proleti.

- Najviše mi se sviđa to što mogu isprobavati nove sportove i nove aktivnosti i onda mogu odlučiti što ću raditi kad mi je dosadno ili što ću trenirati sljedeći put, kazao je Karlo Novoselović.

- Treniram gimnastiku su Sokolu. U ovih par dana naučio sam malo bolje plivati, kako igrati košarku rukomet, rekao je Šimun Kečkeš.

Stariji se okušali u veslanju

I dok su mlađi polaznici uživali u gimnastici, oni nešto stariji okušali su se u veslanju.

- Na ovom kampu im pokazujemo osnove zaveslaja, osnove rada na ergometru, osnove koje ćemo raditi sa snagom i sve tako ih pripremamo za rad na vodi, objasnio je Tomislav Oršolić, trener.

- Najviše mi se sviđaju nogomet i veslanje. Već se bavim nogometom, a možda ću i veslanjem, poručio je Matej Varmuža.

Uz pomoć trenera, u pet dana, polaznici prolaze osnove 15-ak sportova, od nogometa, rukometa, odbojke, preko veslanja, plivanja do biciklizma.

- Najviše mi se svidjelo možda plivanje i nogomet. Neću se baviti nikim od tih sportova, bavit ću se s nekim borilačkim sportom, rekla je Elina Biskupović.

Osječki Ljetni sportski kamp uistinu je lijepa gradska i sportska priča, kroz koju će, bez sumnje, proći još mnogo naraštaja malih stanovnika grada na Dravi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!