Zadarski gradski most slavi 60. rođendan

14.05.2022.

07:00

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT

Zadarski most

Zadarski most

Foto: HRT / HRT

Zadarski gradski most koji spaja Poluotok s ostalim gradskim četvrtima slavi 60. rođendan. Dugačak 152 metra i širok 6, uz sveti Donat, Forum ili Morske orgulje prepoznatljiv je simbol Zadra, a povijest mu je prožeta zanimljivim pričama. 


Današnji Zadar nezamisliv je bez gradskog mosta.

Antonija Mlikota, povjesničarka umjetnosti kaže - treći je to most na istom mjestu.

Prvi je izgrađen 1928. za vrijeme talijanske vlasti. Razorna bombardiranja u Drugom svjetskom ratu nije preživio. Neko je vrijeme potom Zadar bio bez mosta, sve do novog zanimljivog rješenja.

- Izradili su pontonski most na bačvama kojeg su u Zadru zvali plešući most jer kad bi bili valovi jaki vjetar, on se cijeli uvijao – govori Mlikota.

Zanimljive priče znaju i čuvari zadarske prošlosti, barkarijoli. I priče i posao Šime je prije 9 godina naslijedio od oca.

- Za vrijeme velike tramuntane išli bi preko barke. Kad bi došli do barke, barke ne bi bilo, kad bi došli do mosta, ni mosta ne bi bilo. I onda bi išli okolo u sutra dan bi došli po ispričnicu kod barkarijola i kod onoga što je bio zadužen za most – sjeća se Šime Gregov, zadarski barkarijol.

Vojislav Draganić 1962. projektirao je most koji se trebao otvarati kako bi ispod njega mogli prolaziti brodovi. Otvorio se samo jednom, na svečanosti otvaranja.

- U novinama su to opravdali da nema dovoljno rezervnih dijelova, da nisu stigli svi dijelovi, međutim ti dijelovi nikad nisu stigli, Zadarski most se više nikad nije otvorio – objašnjava Mlikota.

Zadar je s mostom trajno sljubljen. Nije to samo prometna poveznica već i mjesto susreta, razgovora čak i dobra pošta za ribolovce!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!