Žena u svijetu brodskih motora

21.03.2021.

16:50

Autor: Dorina Tikvicki/More/HTV

Kristina Blašković

Kristina Blašković

Foto: More/Rijeka / HRT

U moru predrasuda o muško-ženskim poslovima uspješno plivaju nove generacije. Ovo je priča o jednoj mladoj Puljanki koja je svoje stečeno znanje ugradila u obiteljsku tvrtku koja se bavi električnim brodskim sustavima.


"Brodovi 21. stoljeća svi će biti električni" - valja vjerovati riječima Branimira Ružojčića, vlasnika pulske tvrtke koja je 30 godina predvodnik u inovativnim brodskim sustavima koje kupuje i zvučni Rolls Royce.

Ideja je važna - tim najvažniji!  

- Ovoj cijeloj ekipi možete prepustiti sve. Ja zapravo mirno spavam, ne dolazim rano ujutro ili ne kontroliram, kaže Ružojčić za svoje uposlenike.

Kad posao uskoro prepusti idućoj generaciji sve će ostati u obitelji. I to u ženskim rukama! Kakav je to osjećaj, ekipa HTV-ove emisije More pitala je Ružojčića. On uz osmijeh kaže: 

- Zabrinjavajuć! ... Ako vodite nekakav posao, strah vas je uvijek ne od novaca, ima-nema, nego vas je strah hoćete li sutra imati posao!

Oduvijek sklona tehnici i STEM području Kristina Blašković, mr. fizike i informatike, je najprije bila projektant informacijskih sustava za brodogradnju. Potom prelazi u visoko školstvo. Prije dvije godine vratila se u industriju i započela rad s ocem.

- Ja sam prvenstveno zadužena za razvoj softvera koji je zadužen za upravljanje ovim cijelim sustavom, a kako bi dobili možda bolji dojam kako sve to izgleda kad je implementirano na brodu, napravili smo ovdje malu skicu sustava gdje možete vidjeti kako je to sve povezano i kako sve komunicira, pokazuje Kristina.

Kristina Blašković

Kristina Blašković

Foto: More/Rijeka / HRT

Tihi i ekološki prihvatljivi elektromotorni brodski sustavi obiteljske tvrtke, pogodni za nacionalne parkove, ribogojilišta ali i luksuzne jahte zasad pogone gotovo 300 plovila na svim svjetskim morima. U proizvodni proces od ideje, preko konstrukcije, lijevanja, ispitivanja pa do puštanja u pogon uključeno je 20-tak stručnjaka.

A kako sa svojim samouvjerenim i sposobnim muškim kolegama komunicira jedina žena među njima?

- Pa za početak kao svaka žena zna nas dobro ustrojiti, ali na jedan lijep način, jednostavan, bez buke, bez galame, uvijek s osmijehom na licu, što zasigurno olakšava svima nama posao, pogotovo kada radite s tako velikim i skupim stvarima, odgovara Bojan Nikolovski, referent za prodaju.

- Svi su zapravo stručnjaci u svom području i jako dobro znaju što rade. Tako da s njima stvarno nema nikakvih problema nego je stvarno užitak raditi u takvoj okolini. Bez obzira što sam jedina cura!, kaže kroz smijeh Kristina.

I to netipična cura! Kojoj su glavna svakodnevna preokupacija - električni motori u tehnologiji permanentnih magneta. 

Kad primjerice misli o ručku, ova mlada žena i majka 12-godišnjakinje? Dok radi? 

- Ne zapravo je više obrnuto! Dok kuham ručak razmišljam o poslu. Ali zapravo se sve stigne ako smo organizirani, odgovara Kristina.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!