10:49 / 05.02.2021.

Autor: Magdalena Šipić/Dobro jutro Hrvatska/HRT

Glavne njuške splitskog HGSS-a

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Mnogo smo puta izvještavali o akcijama spašavanja u kojima su glavne uloge imali pripadnici HGSS-a. No, uz njih, u mnogim su takvim akcijama nezamjenjivi i - potražni psi. Prolaze zahtjevnu obuku, a samo u splitskoj stanici Hrvatske gorske službe spašavanja ih je osam. Četiri su već iskusna psa, dva su na obuci, a dvoje najmlađih u takozvanom je procesu socijalizacije.

- Vip je samnom otkad je imala 3 mjeseca i puno, puno toga smo prošli. Dva puta nam se dogodilo u potrazi da smo upali u minsko polje jer su bile maknute table. U Žrnovnici na jednoj potrazi, iako smo bili propisno označeni i obučeni, lovac je pucao s 30 metara na nas dvoje, srećom nije nas pogodio. I tako, ima baš dosta situacija, priča Ivica Plenković, voditelj Sekcije K9 HGSS-ove stanice Split.

Pet i pol godina stara ženka belgijskog ovčara jedan je od četiri licencirana potražna psa splitske stanice HGSS-a. Ali ne bilo kakav. 'Mantrail' pas, kaže Plenković - traži isključivo trag jedne osobe. Mora mu se dati da pomiriše uzorak, npr. komad odjeće te osobe i traži trag star maksimalno do 24 sata. 'Airscent' pas kao što je Vip - ona pretražuje komad terena koji dobijemo i traži bilo koju mrtvu ili živu osobu.

A s vodičem diše kao jedno. Vip, kaže Ivica, kad zazvoni mobitel već osjeća adrenalin. Počinje skakati i veseliti se. Kad vidi da uzima ruksak neopisivo je sretna. No, put do HGSS-ove iskaznice i značke s brojem nije ni brz ni lagan. Rad je svakodnevan, obuka dugotrajna i nikad ne prestaje. Pas konstantno trenira, usavršava se, i polaže licencije. 

Za razliku od iskusne Vip, jedanaestomjesečnu njemačku ovčarku Belu - prvi ispit tek čeka. Za Belu, kaže Ana Buklijaš - kažu da ima potencijala, zato su je i školovali. A posla neće manjkati ninijednoj od dvije najmlađe njuškice splitskoga HGSS-a.

- Zove se Cvita, stara je neka 2 i pol mjeseca i lagano krećemo u obuku. Kad smo je uzimali birali smo. Mora imati malo bolje nagone da bi uopće mogla biti službeni pas, priča Ljubo Gabrić. U prvoj fazi mora se naučiti na ljude, na pse, na druge terene, zvukove, podloge i uvjete.

- U dnevnim uvjetima psi mijenjaju 25 do 30 ljudi, a u noćnim od 50 do 60. Pas može raditi do 10., čak 11. godine, a belgijski ovčari mogu živjeti i 17 godina. Oni su nam jako vrijedan resurs i moramo biti pažljivi prema njima. Na kraju krajeva, on je nama kao član familije. Ja imam kćer od 3 i pol godine i njih dvije su nerazdvojne, dodaje Ivica Plenković.

A tako će biti i dalje. O svojim četveronožnim junacima vodiči i HGSS, naime, ne prestaju voditi brigu ni nakon zasluženoga umirovljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!