Moždani udar - drugi uzrok smrti

21.06.2022.

16:23

Autor: Ivana Perić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Moždani udar

Moždani udar

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na riječkom Korzu održana je javnozdravstvena akcija u okviru Hrvatskog dana moždanog udara. Uz zanimljiva predavanja, građani su mogli izmjeriti razinu glukoze u krvi, krvni tlak, napraviti test ustajanja i provjeriti indeks tjelesne mase. 

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti. Prema posljednjim podacima Eurostata, Hrvatska je po stopi smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti na visokom 6. mjestu od ukupno 34 europske zemlje. Važno je znati prepoznati simptome te reagirati na vrijeme.

- Kada ti se ruka trese, kada se grčiš. Ne možeš govoriti, krivi ti se tijelo, usta, neki su od simptoima koje su naveli građani.

S njima se slaže i struka.

- Utrnulost, slabost ruke, noge, slabost jedne strane lica, smetnje govora, gubitak vida, glavobolja, vrtoglavica, nestabilnost i teži poremećaj stanja svijesti, istaknula je simptome doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

Kako bi se moždani udar mogao prepoznati te na vrijeme reagirati važna je senzibilizacija i edukacija javnosti. Upravo zato, na Hrvatski dan moždanog udara i u Rijeci je održana javnozdravstvena akcija.

- Javnozdravstvena akcija obuhvaća zanimljiva edukativna predavanja za naše građane koje održavaju stručnjaci KBC Rijeka, edukativne filmove i određivanje rizičnih faktora, mjerenje tlaka, šećera, BMI i test ustajanja, objasnila je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Posljednjih 20 godina prisutan je pozitivan trend smanjenja stope smrtnosti od moždanog udara u Hrvatskoj. Moždani udar može se dogoditi bilo kome, bilo kad i bilo gdje. Međutim, gotovo svi moždani udari mogu se spriječiti mjerama prevencije, a prvi korak jest identificirati i razumjeti vlastite rizične čimbenike. A još važnije, ukoliko do njega ipak dođe - okolina mora reagirati na vrijeme, jer to spašava život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!