Nakon šetnje po snijegu, kupanje u moru

05.03.2023.

18:02

Autor: More/HRT

 Željka Jurčić Kleković

Željka Jurčić Kleković

Foto: HTV / HRT

Čim spomenete Bribirku Željku - svi znaju da govorite o Željki Jurčić Kleković. Profesorici filozofije, magistrici ekonomije, političarki, bibliotekarki, pjesnikinji, spisateljici i novinarki, zaljubljenici u gore, ali još više u more!

- More mi je vječita inspiracija. Ja bi uginula živjeti bilo gdje, gdje mora nema. Imam osjećaj da ne mogu disati. Inspiracija mi je za sve! Pa pogledaj ovo plavetnilo i beskraj! To je divota! Kad god se prošećem imam želju uroniti u njega, kaže Željka

I od cijele obale - Željka bira onu gdje se kupala i kao dijete! Bribirska obala je, kaže - najhladnija jer ima puno izvora. Ali njena je plaža naljepša na svijetu i uvijek je tu, dodaje.

Kupanje po orkanskoj buri


I to je točno! Čak i kada je bila orkanska bura, Željka i Chiara su se kupale. Jadranska je magistrala bila zatvorena, no Željka je stigla sa svojom Chiarom iz Bribira. Kaže kako je sad u trendu takvo kupanje, ali ona je počela iz čiste ljubavi prema plavetnilu.

Kupati se u hladnome moru počela prije nešto više od 10 godina, nakon uspona na vrh brda iznad Bribira. Bio je sunčani siječanjski dan i nakon pogleda na Kvarner odlučila je krenuti. Tako se inspiracija pretvorila u izazov! Ali i preporod, ističe Željka!

- Osjećaj nakon kupanja je fantastičan, stvarno! Oslobodiš se sve negativne energije, sve. Međutim, ulazak sam je stvarno bolan. Hladno je i dok se tijelo ne prilagodi nije ugodno, objašnjava Željka.

Blagodat za dušu i punjenje energijom


Ulazak u more, to stapanje s plavetnilom uvijek joj je fascinacija. A blagodati za tijelo sigurno postoje, iako njoj nisu na prvome mjestu. Nije bolesna, kaže - ali nije bila bolesna ni ranije. Kupanje joj je blagodat za dušu i punjenje energijom.

Chiara uvijek dolazi s njom. I nije samo promatrač. S njom na leđima sigurno nije lako plivati. Ali ljubav nema granica! Kako Chiarina prema Željki, tako i Željkina prema Chiari. I prema moru. Tako i osjećaj hladnoće prisutan na početku - vrlo brzo nestaje. Vjerojatno i stoga što je zimi u moru toplije nego li vani.

- Super je osjećaj. Božanstven. Divota. Evo sad bih mogla ostati koliko god hoćeš. Ali ne smije se, da ne dođe do pothlađivanja organa. Međutim 10, 15, 20 min se može. Super mi je super!, uzvikuje Željka.

Željka bira more, no i dalje voli svoje gore - svoju Viševicu i njezine obronke iznad Bribira. Ondje s Chiarom, kada god to može, uživa. Kaže kako je najljepše kad u istom danu "proplivaš, odeš na snijeg i onda se kući brzo utopliš".

I onda s okusom mora, pročišćena uma i duše, Željka stvara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!