Ljetno vrijeme izmamilo je poskoke, budite na oprezu

12.06.2022.

20:04

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Poskok

Poskok

Foto: Dnevnik / HRT

Ljetno vrijeme zahtijeva i oprez, od - poskoka! Iako posebno trebaju paziti planinari i avanturisti, te zmije mogu napasti i na kućnom pragu. Upravo to dogodilo se prije nekoliko dana u Sinju, gdje je poskok ugrizao ženu. Važno je znati, ljude ne napada namjerno - samo kada osjeti da mu je život ugrožen.

Bez štapa i čizama Ivica Rogošić ne ide brati trešnje ili plijeviti lozu. Na dalmatinskome kršu - opreza - nikad dosta.

- Prije tjedan dana dolazim ubrati trešnje i odjedanput ugledam nešto čudno, a što - poskok! Joj! Prepao sam se malo, trenutno. Međutim, ništa, on za svojim poslom, ja za svojim poslom, kaže Ivica Rogošić iz Dugopolja.

S roščićem na glavi i šarama - poskok je najotrovnija europska zmija.

- Poskok, to je naš, što se kaže, domaći, kućni ljubimac kojega svi razlikujemo. Znači, kad ugledamo zmiju, ako ne prepoznamo poskoka - sve ostale zmije su potpuno bezopasne po nas, ističe Stjepan Mekinić, biolog u JU More i krš.

Pa i zmajur. Dok smo ga snimali, nije prestajao siktati. Prepao se. I branio.

Osjetio je, možda, blavora. Da su u prirodi, debeljuškasti gušter vjerojatno bi ga pojeo.

- Tu imamo vodu, one obično dolaze blizu vode i tu se uvijek oko vode nađu nekakva legla, kaže Ivica Rogošić.

Žena koju je poskok nedavno ugrizao u Cetinskoj krajini, kažu biolozi, baš nije imala sreće.

- On je tu najvjerojatnije bio u prolazu u trenutku kad je gospođa uhvatila tu vreću. Stvarno, da je igrala loto, veće su joj šanse bile da dobije loto nego da joj se to dogodi, ističe biolog Mekinić.

Ali se događa... U Hrvatskoj najviše ugriza bude u Splitsko-dalmatinskoj županiji; ljeto još nije ni počelo, a zmija ljutica napala je već četiri puta.

- Sve su bile srednje teške kliničke slike ove godine i nadamo se da će tako ostati, kaže dr. Dragan Ledina s Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Protuotrova u splitskome KBC-u - ima - dovoljno.

- Mislim da je za ovu godinu dostatno seruma. Ukoliko nama zatreba, dobijemo taj serum iz Zagreba, ili pak iz Zadra, objašnjava dr. Ledina.

Nakon ugriza, najbolje je u bolnicu doći što prije. A još je bolje - moguća zmijska staništa - izbjegavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!