Osim što podiže raspoloženje, vino štiti od bolesti krvnih žila i srca

21.12.2022.

20:06

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/HRT

Ilustracija - grožđe i vino

Ilustracija - grožđe i vino

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Osim što podiže raspoloženje - vino štiti od bolesti krvnih žila i srca. Bogato je antioksidansima, mineralima i vitaminima. Naravno, ne bi trebalo prekoračiti preporučenu dozu - za žene dva decilitra, a muškarce tri dnevno. Potvrdila je to studija Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča u čijem su fokusu bile autohtone sorte, malvazija i teran te pošip i plavac mali. 

Čaša vina na dan grije dušu i krijepi tijelo. Teran je bogatiji antioksidansima nego, primjerice, sok od mrkvice. Ima vitamina B, kalija, kalcija, magnezija, željeza... Umjerena konzumacija vina regulira krvni tlak, razinu lipida i kolesterola u krvi.

- Ono što je posebno za istaknut je povećanje takozvanog dobrog kolesterola, tj. HDLA- a smanjenje lošeg kolesterola, objasnila je Sanja Radeka, voditeljica projekta, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

Nazdravljate li malvazijom, vjerojatno ćete biti sretniji od drugih. Ne zbog alkohola, nego serotonina i dopamina - takozvanih hormona sreće - koje sadržava.

- Ističem tu malvaziju istarsku i teran gdje smo kod malvazije utvrdili 16% veću količinu serotonina u odnosu na kontrolnu varijantu, dodala je Radeka.

Poželjno je piti odležana vina koja su dobivena dugom maceracijom.

- Upravo sa zagrijavanjem koje je trajalo 48 sati na 45 stupnjeva, te postferemtacije u trajanju 21 dan došlo je do povećanja koncentracije bioaktivnih spojeva koji blagotvorno utječu na zdravlje ljudi a pozitivno utječu na senzorna svojstva vina, rekla je Sara Rossi, suradnica na projektu, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

Takva su vina bogata pozitivnim sastojcima, izraženije su arome. No potrošači su svjesni da ih treba piti u malim količinama.

- Ne treba pretjerivati u vinu i u tom smislu određeni rizici su prepoznati. Naravno da ne bi trebalo miješati lijekove i vino i da nije preporuka trudnim ženama da ga konzumiraju u prevelikoj količini, rekla je Anita Silvana Ilak Peršurić, suradnica na projektu, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

Vino je eliksir života - no samo ako ga pijemo umjereno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!