Sistematski pregled Zdravku je spasio život

11.02.2021.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Operiran u dubrovačkoj bolnici

Operiran u dubrovačkoj bolnici

Foto: HTV / HRT

65-godišnji Zdravko Šimunović u subotu je ujutro došao sa Šipana u dubrovačku Opću bolnicu na sistematski pregled za braniteljsku populaciju. Već poslijepodne je bio na operacijskom stolu - začepljenje krvnih žila nije moglo čekati. Hitna intervencija i ugradnja stenta spasili su mu život.

Zdravko Šimunović posljednjih je dana osjećao tek manje zdravstvene tegobe.

- Malu bol sam osjećao i kad sam pošao na sistematski, radi korone sam izbjegavao doći, ali kad je bio sistematski za branitelje ubacio sam se i pošao sam, kaže ovaj umirovljeni branitelj.

Pokazalo se - u zadnji tren.

- 8 Ljudi iz braniteljske skupine imaju veći faktor rizika za razvoj krvožilnih bolesti, tako i naš gospodin je ne 5 do 12, nego 1 do 12 pred srčanim udarom bio. Tako da smo ga odmah primili, kolega Markunović je odmah napravio intervenciju na njegovim krvnim žilama srca, otvorio tu krvnu žilu i na taj način smo spriječili jedan ozbiljniji infrakt srca koji mu je prijetio, objasnio je dr. Damir Čokljat, internist-kardiolog u OB Dubrovnik.

Posebno kad se uzme u obzir njegova dob i život na otoku.

S ugrađenim stentom i propisanom terapijom otpušten je iz bolnice, a njegov slučaj još jednom potvrđuje važnost preventivnih pregleda. Program sistematskih pregleda za branitelje u dubrovačkoj se bolnici provodi već 4 godine i često se otkriju razna patološka stanja.

Dobar je odaziv odraz svijesti i odgovornosti, a može biti, kako je ovaj slučaj pokazao - doslovno spas u zadnji čas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!