Sve su popularnije terapije smijehom, evo kako djeluju

27.01.2022.

07:00

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/HRT

Smijeh je lijek

Smijeh je lijek

Foto: HRT / HRT

Zbog niza stresnih situacija i pandemije sve su popularnije terapije smijehom. Udruga varaždinskog savjetovališta "Uz tebe sam" u sklopu projekta „Uspješno roditeljstvo - sretno dijete" provodi edukacije i vježbe meditacije, disanja i smijeha za roditelje djece s teškoćama kojima se želi pridonijeti njihovu postizanju pozitivnog psihološkog stanja.

Lijek za loše raspoloženje i depresiju je smijeh. Kada se smijemo, bolje se osjećamo. Znaju to i u varaždinskoj udruzi "Uz tebe sam" gdje se već nekoliko mjeseci provodi opuštanje smijehom za roditelje djece s teškoćama u razvoju.

- Klub smijeha je jedan od inovativnih načina kako se nositi sa stresom i ostalim negativnim emocijama. Naše tijelo ne zna smijemo li se od srca ili je to umjetno izazvan smijeh, ali biti u svemu tome jest što mi kad se smijemo oslobađamo tzv. hormon sreće – objašnjava Dijana Petek, dopredsjednica Udruge savjetovališta "Uz tebe sam" Varaždin.

A sve to pozitivno utječe na raspoloženje. Edukacije i terapije pružaju snagu - uvjerena je gospođa Bojana Plantak.

- Ovdje nam daju punu podršku, potporu da spoznamo tko smo, da možemo bolje djeci omogućiti kroz dan svakakve aktivnosti i mogućnosti za njihov razvoj – kaže gospođa Bojana, koja je majka djeteta s teškoćama u razvoju.

Lakše je i nositi se s izazovima pandemije.

- Roditelji djece s teškoćama se suočavaju s jako puno problema na koje možda ne nailaze roditelji djece bez teškoća i zaista ponekad su pod pritiscima od tih svih silnih problema i ne vide vedriju stranu života – ističe edukacijska rehabilitatorica Jelena Dolenec.

Stoga je iznimno važno osvijestiti ulogu smijeha u njihovoj svakodnevici.

- Za vrijeme kada su roditelji na predavanjima, njihova djeca su na sigurnom. Oni kvalitetno ispunjavaju svoje slobodno vrijeme, družeći se s volonterima i uživajući u različitim društvenim i glazbenim igrama – naglašava Dijana Petek.

U sklopu projekta roditeljima je dostupna i telefonska psihološka pomoć i podrška.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!