Poznati o mucanju i što je bio 'okidač'

24.10.2022.

15:49

Autor: Kod nas doma/HRT/R.S.

Kod nas doma: Tadić i Rađa o mucanju

Kod nas doma: Tadić i Rađa o mucanju

Foto: HTV / HRT

Jedan od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena, Dino Rađa, i naš poznati nuklearni fizičar, Tonči Tadić, još kao djeca susreli su se s problemom mucanja. Obojica su počela mucati kada je u njihove obitelji stigao novi član, mlađa sestra. 

Liječnici su to tumačili kao kompleks manje vrijednosti jer je njegova sestra tada dobivala veću pozornost roditelja, ali to je bio samo jedan od razloga za početak mucanja. Glavni okidač cijelog problema bio je splet nesretnih okolnosti. Naime dok je isprobavao majčinu šivaću mašinu dogodila se nezgoda i završio je na hitnom prijemu s iglom u prstu što je za njega bila velika trauma, ispričao je za HRT-ovu emisiju Kod nas doma Tonči Tadić, nuklearni fizičar.

Problem nikada ne može u potpunosti nestati pa se tako s mucanjem susreću i danas.

- Mucam ja i dan danas, samo što sam se već naučio u tim situacijama snalaziti, nije to nešto što se nauči. Tko god muca danas ima načina da se to prebrodi, naglašava pak Dino Rađa.

A da je to stvarno tako potvrđuje i Tonči koji je u to vrijeme vrlo često išao iz Hvara u Zagreb na terapije.

- Moji roditelji su to prepoznali, otišli smo na Šalatu, to je negdje bio početak 70-ih godina, kod logopedice. To su bili počeci logopedije u Hrvatskoj. I doista je bio pothvat, prvo trajekt do Splita pa onda vlakom do Zagreba pa stanovati kod rodbine. Ali naučila me je kontrolirati izgovor, govoriti polako, disati, koncentrirati se i opustiti se. Zapravo te metode koristim i danas, kao što je rekao Dino, to nikada ne ode!, ističe Tadić.

Dino otkriva male trikove kako se nositi s problemom:

- Samo se treba smiriti, ili ubaciš samoglasnik koji se ne čuje, a ja ga čujem, kažem ga tiho, a riječ kažem normalno.

Dino kaže i da njegov slučaj nije bio težak i ohrabruje da "uvijek postoji način, bitno je samo staviti u glavu da to nije neki spektakularan problem, da se treba raditi, da je to normalno.

Mnoga djeca pa i odrasle osobe kod takvih problema povuku se u sebe, ali i posvete svom obrazovanju.

- Što čovjek drugo da radi ako teško komunicira? Onda se okrećeš čitanju. Ja sam pročitao tone knjiga i stripova doma, a tako je bilo i kasnije. Znam nekoliko kolega na Ruđeru koji su izvrsni fizičari, a mucaju. Možda iz istog razloga, ljudi se okrenu učenju, dodao je Tadić.

Okrenu se i učenju stranih jezika, a posebno je zanimljivo da osobe koje mucaju ne mucaju na stranom jeziku.

- Ja ne mucam na engleskom niti na ono malo japanskog što znam, kroz smijeh govori Tonči. Valjda se mozak presloži na neki čudan način da to bolje funkcionira. Ono što bi poručio svim roditeljima je da čovjek koji muca nije bedast, čovjek koji muca ima bolest koja je izlječiva i krenite to liječiti što prije, nadodao je Tadić.


Za kraj su se dotaknuli aktualnih tema kao što je stanje hrvatske košarke danas i ruska prijetnja nuklearnog napada na Ukrajinu.


Da bi se vratio stari sjaj hrvatske košarke Hrvatska mora početi od klubova, a ne od saveza kao što svi misle, istaknuo je Dino.


Kako govori Tonči, Hrvatska se ne treba previše uznemiravati zbog mogućnosti nuklearnog napada, ali ističe da ono što je zapravo problem je razaranje elektroenergetske infrastrukture u Ukrajini.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!