Velike dugoročne posljedice uzimanja lijeka za dijabetes kao sredstva za mršavljenje

15.03.2023.

14:15

Autor: Studio 4/HRT/E.P.C.

Dr. Ino Protrka "Ozempic" opasan za zdrave ljude

Dr. Ino Protrka "Ozempic" opasan za zdrave ljude

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj svjedočimo bizarnom trendu - brzom mršavljenju uz pomoć lijekova za dijabetes. Pitanje je kako je moguće da uzimajući lijekove kojima se koriste dijabetičari, mnogi zbog izgleda riskiraju nesagledive zdravstvene posljedice, a s druge strane, oni kojima su ti lijekovi nužni, zbog nestašice u ljekarnama ne mogu do njih. Doktor Ino Protrka, specijalist obiteljske medicine komentirao je u razgovoru za Studio 4 ovaj neobični trend i istaknuo da trend mršavljenja pomoću lijeka za dijabetes nije medicinski utemeljen i može biti vrlo opasan. 

Hrvatske ljekarne i dijabetičari zadnjih su tjedana ostali bez lijeka „Ozempic" jer ga preko privatnih ili bijelih recepata plaćaju i troše oni kojima nisu potrebni, odnosno pomoću toga lijeka navodno brzo mršave. 


- Nažalost, to je trend koji je pokrenut, međutim nije medicinski utemeljen i može biti vrlo opasan. Radi se o lijeku iz skupine inkretina koji usporava probavu, povećava lučenje inzulina i daje osjećaj sitosti. Ustvari, to mršavjenje nastaje zato što pacijent, odnosno zdrava osoba koja uzima Ozempic ima osjećaj sitosti, preskače obroke, manje jede i posljedično dolazi do gubitka težine. Dakle, to nije čaroban lijek, međutim, potencijalno ta hiperinzulinemija koja se umjetno stvara uzimanjem nepotrebnih doza Ozempica dugoročno može ostaviti velike posljedice, kazao je dr. Ino Protrka,  specijalist obiteljske medicine i ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Centar.


Upozorio je da istraživanja o tome nisu provedena jer se ne može na ljudima testirati nešto što je potencijalno opasno.


- Međutim, rekao je, ovdje se radi o poremećajima i u radu gušterače i žući, tako da pacijenti koji potencijalno već sada imaju problem, ako imaju žučni kamenac, naravno da im nije preporučeno uzimati, a ni inače nije preporučeno uzimati lijek bez preporuke dijabetologa ili liječnika obiteljske medicine, rekao je.


Naglasio je da za zdrave osobe taj lijek nije potreban, a najveći je problem to što mnogi smatraju da je debljina samo estetski problem.


- Debljina je zdravstveni problem koji za sobom vuče i hipertenziju i dijabetes i razne druge tegobe. Znači, debljina nije estetski problem i uzimanje potencijalno opasnog lijeka koji uzrokuje ogromne količine lučenja inzulina dugoročno može donijeti velike posljedice, puno veće od kratkoročne koristi, kazao je i potvrdio da zdravi ljudi koji nepotrebno uzimaju taj lijek mogu postati dijabetičari.


- S obzirom na to da se gušterača stavlja pod izniman, ekstreman napor, dugoročno mogu razviti šećernu bolest iako su bili zdravi ljudi. 


U istraživanjima je kod štakora potvrđeno da pretjerano lučenje inzulina dovodi do raka gušterače, a sigurno je da se remeti rad žuči, gušterače, može dovesti do pankreatitisa, usporava se probava, hrana se dulje zadržava u želucu i remeti se rad crijeva, upozorio je dr. Ino Protrka. 


Kaže kako ne može nikako podržati kolege liječnike koji privatno izdaju recepte za Ozempic ljudima koji žele smršaviti.Što se tiče nestašice tog lijeka koji je potreban dijabetičarima, rekao je da postoji nekoliko skupina zamjenskih lijekova i pacijenti dijabetičari trebaju se obratiti svojem liječniku i dogovoriti se o zamjenskom lijeku, ukoliko Ozempica nema u ljekarnama. Doktor Protrka sudjelovao je i na skupu o problemu pretilosti održanom u Zavodu za javno zdravstvo uoči Dana svjesnosti o debljini, na kojem je taj javnozdravstveni problem sagledan iz više aspekata, i na kojem su stručnjaci istaknuli da debljina nije estetski problem. U borbi s tim javnozdravstvnim problemom u Hrvatskoj, smatra dr. Protrka, nužno je poraditi mnogo više i u obrazovnom sustavu, osobito na tome da se povećaju satovi tjelesnog odgoja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!