DOKUart pod zvijezdama

27.08.2021.

17:03

Autor: Sani Lukić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Bjelovarski festival dokumentarnog filma

Bjelovarski festival dokumentarnog filma

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dokumentarnim filmom "Dream team babe", sinoć prikazanom na izletištu "Vrata Bilogore", već poznatim "DOKUart-om pod zvijezdama", na zanimljiv je način na padinama Bilogore najavljen bjelovarski festival dokumentarnog filma, odnosno njegovo 16. izdanje koje nudi vrsne svjetske dokumentarce.

Gledalište smješteno između vinograda i polja kukuruza i ovaj je put bilo puno. Gledatelje je privukao dokumentarac o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini.

Šest članica, baka, nesvakidašnjim nastupima osvaja publiku pa tako i redateljicu Lejlu Zvizdić koja se publici obratila video vezom.

- Egzotičan i provokativan taj spoj otvorenosti, njihovog duha i slobode uma sa, na drugoj strani stereotipima i nepisanim pravilima do kojih granica može sezati, ajmo reći, ekstrovertnost žene pogotovo u tradicionalnim sredinama iz kojih i one same dolaze, rekla je Zvizdić.

Festival će ponuditi višestruko nagrađivane dokumentarce od 18. do 24. rujna.

- Imamo za sve uzraste, za sve ljubitelje dokumentarizma od eseja do dramskih velikih priča, ljudskih priča, intimnih priča pa sve do kratke forme. Mislim da je DOKUart nešto što će dovesti u Bjelovar dokumentaristiku europske scene, rekla je Rada Šešić, selektorica 16. "DOKUart" festivala.

- Posebnost ovog festivala bit će jedan dokumentarac koji je bio nominiran za Oskara. To je El Toppo agent more legend - jedan čileanski dokumentarac. Odličan film. Film o jednom penzioneru koji je silom prilika postao špijun i to u staračkom domu, kaže Stjepko Gambiroža, Udruga "DOKUart", Bjelovar.

Nakon lanjskog pandemijskog prikazivanja na otvorenom, DOKUart se vraća u svoj prostor, Kulturni i multimedijski centar Bjelovar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!