Korčula: Susret klapa "Martinovo lito"

27.11.2022.

12:23

Autor: Stana Živkušić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Korčula: Susret klapa "Martinovo lito"

Korčula: Susret klapa "Martinovo lito"

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Korčulani njeguju stare običaje i tradiciju. Već 15. godina tijekom studenog na Korčuli se održava susret klapa "Martinovo lito", na kojemu svake godine sudjeluju poznate dalmatinske klape. Ove ih je godine nastupilo pet i to iz Splita, Zadra i Korčule, a na jubilarnom izdanju Martinova lita prvi put su nastupili i korčulanski srednjoškolci.

Iako je blagdan svetog Martina završio sredinom mjeseca, Korčulani su ga tradicionalo ispratili klapskim pjevanjem, i to potkraj studenoga.

- Na taj način njegujemo tu tradiciju koja se u Korčuli štuje. Već preko sto godina se slavi Sv. Martin i okupljamo pet klapa koje su trenutno nekako u vrhu klapske scene, rekla je Lana Filippi Brkić, ravnateljica Centra za kulturu Korčula.

Splićani, Zadrani i, naravno, neizostavni Korčulani, svojim su glasovima ispunili korčulanski centar za kulturu i oduševili publiku.

Od mirnijih stilova do onih malo dinamičnijih. Klape su svojim izvedbama dotaknule svaki dio tradicionalne dalmatinske pjesme i tako istaknule ljepotu "a capella" pjevanja.

- Njegujemo uglavnom serenadni stil pjevanja jer je po tome splitski klapski klub poznat. To je nešto što su naši očevi, djedovi živjeli, nešto što mi dan danas nastojimo posredovat novim generacijama, rekao je Božo Kesić, klapski pjevač.

Klapska je pjesma stoljećima vezana za otok, a svi će se pjevači složiti - to je i više od same pjesme.

Tradicija i ljubav spojeni u stihove. Klapa je cijela Dalmacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!