U sljedećih mjesec dana od Bilogore i Slavonije do Gorskog kotara na svoje će doći ljubitelji divljači. U turističkim objektima Hrvatskih šuma počeli su Dani divljači na kojima je posjetiteljima svakog vikenda omogućeno uživanje u lovačkim specijalitetima.
Za chefa Spomenka ovog vikenda nema odmora.
Stigle su narudžbe tristotinjak gostiju, pa priprema provjerene uspješnice.
- Danas imamo naš specijalitet, budući da smo poznati po jelenjim medaljonima u umaku od crnog vina i šampinjona te divlje prase ispod peke s domaćim krumpirom i povrćem, kaže Spomenko Toplak, chef Lovačke kuće Babinac.
Kaže, riječ je o najkvalitetnijem mesu pa za jelovnik samo treba mašte.
- Imamo tanjur dobrodošlice - paštetu od fazana, čvarke od divlje svinje, slanina od divlje svinje i kobasice od jelena i divlje svinje, kaže Josip Toplak, konobar Lovačke kuće Babinac.
S tristo tisuća hektara lovišta i tri vlastita uzgajališta, Hrvatske šume obiluju divljači, pa vlastite lovačke objekte žele bolje iskoristiti.
- Mi očekujemo da će ljudi vidjeti da lovačke kuće nisu samo dostupne za zaposlenike Hrvatskih šuma nego za sve ljude koji želi doći u prirodu i degustirati dobru hranu, govori Vlatka Doko, viša stručna suradnica za ugostiteljstvo, turizam i lovni turizam Hrvatskih šuma.
Svaki vikend do kraja studenog
Svaki vikend do kraja studenog druga lovačka kuća nudi jela karakteristična za svoje područje, a gostiju, ako je suditi prema prvome, neće manjkati.
- Meni je ovo fenomenalno, u životu nisam probao jelena i baš sam se tome nadao - da ću ga nekada probati, i po meni - odlično, kaže Rino Rudan, Split.
- Prihvatljive su cijene, tko god voli tako finu hranu, svakako preporučujemo, kaže Milena Peić Kukolj, Bjelovar.
A za svaku je preporuku i priroda obasjana jesenskim bojama, pa se i unesene kalorije brzo potroše. Tko je za to propustio ovu prigodu, već sljedeći vikend nudi mu se u Delnicama.