'Kronika hrvatske gluposti' Nika Titanika

16.01.2022.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT

'Kronika hrvatske gluposti' Nika Titanika

'Kronika hrvatske gluposti' Nika Titanika

Foto: HRT / HTV

Ući smijehom u Novu godinu sjajan je izbor. A upravo to sugrađanima nudi Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda retrospektivnom izložbom karikatura Nika Titanika "Kronika hrvatske gluposti". Publiku će nasmijati, ali i potaknuti na razmišljanje.

Uz dnevnu dozu humora iz radionice Nika Titanika Vera Novaković iz Slavonskog Broda počinje svaki dan.

- I malo razbijem tu neku pandemijsku monotoniju s karikaturom - kaže.

Kako i ne bi kad jedina ženska protagonistica hrvatske karikature Štefica Jambriščak svakodnevicu komentira britko i duhovito.

- Reisinger je imao Peru, Voljevica Grgu tako da sam i ja htio imati nekakvog glavnog lika di će se moć publika prepoznat u njemu - kaže karikaturist Nikola Plečko.

Brodska se prepoznala pa pohrlila na otvorenje retrospektivne izložbe našeg poznatog karikaturista. Obilježava njome sad već 28 godina stvaralaštva.

- Izložba je putujuća. Zanimljivost je da je zapravo svaki postav u svakom idućem gradu nov - naglašava Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

Postav je i aktualiziran, jer Nik Titanik objavljuje svaki dan dvije karikature. To mu je, kaže, poput terapije.

- Ja sam vam ono kao dr. Jekyll and mr Hyde. Građanin i karikaturist. I sad karikaturist liječi građanina zbog svih frustracija koje doživljava prateći našu politiku pogotovo - kaže.

I crtački i koloristički suveren je i prepoznatljiv. Karikaturi daje pravi smisao - društvenog korektiva.

- Potiče da kritički promišljamo svijet u kojem živimo, da budemo aktivni sudionik tog svijeta - napominje Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe i autorica predgovora.

Izložba koja će vas i bocnuti i nasmijati u slavonskobrodskoj Galeriji umjetnina razgledati se može do 10. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!