"Optimist oko Zadra"

30.03.2022.

16:44

Autor: Žana Ljuština/Regionalni Dnevnik/P.F/HRT

Slikovnica "Optimist oko Zadra"

Slikovnica "Optimist oko Zadra"

Foto: REgionalni dnevnik / HRT

Slikovnica "Optimist oko Zadra" poseban je vodič po Zadru. Uz pjesme Mirjane Mrkele i ilustracije Marina Franića predstavlja najpoznatije i najvažnije gradske zanimljivosti.


Glavni lik slikovnice jedrilica Optimist plovi od Foše preko Poluotoka i stare gradske jezgre do Jedriličarskog kluba Uskok. Jedrilica Optimist, inače najjednostavnija i najnježnija vrsta jedrilice koju upotrebljavaju djeca, plovi gradom i razmišlja o njegovim znamenitostima.

- Dublja priča je optimizam. Pošla sam od toga da svi trebamo biti optimisti i našla sam malu jedrilicu klase optimist, to je jedrilica za djecu, to je poveznica i to je priča koja me tjerala naprijed, objasnila je autorica teksta slikovnice "Optimist oko Zadra" Mirjana Mrkela.

Mirjanini stihovi čekali su čak 15 godina. Sve dok autorica nije odlučila kontaktirati ilustratora Marina Franića.

- Ja sam kao ilustrator Mirjanine tekstove pokušao uzeti i okrenuti ih naglavačke da bude zanimljivo i da privuče djecu. Reakcije su super, istaknuo je Marin Franić, ilustrator slikovnice "Optimist oko Zadra".

No nije slikovnica samo za djecu.

- Vjerujem da će biti vrlo zanimljiv i suvenir i knjiga za čitanje za djecu i odrasle. Vjerujem da nam malo optimizma nakon svih ovih godina ne bi škodilo, rekao je urednik i izdavač slikovnice "Optimist oko Zadra" Frene Herenda.

Slikovnica s opjevanim zadarskim zamenitostima poseban je vodič po Zadru, osobito za namlađe koji tako na zabavan način mogu učiti o svome gradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!