12:04 / 22.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Premijera teksta Yasmine Reza u Dubrovniku

Predstava ‘Art’

Predstava ‘Art’

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Kazalištu Marina Držića unatoč pandemiji počeli su s ovogodišnjim programom. Iako je riječ o skromnijim, manjim produkcijama, to ne znači da će se i kvaliteta smanjivati. Dapače, manje produkcije često iznjedre prave kazališne bisere. 

Prva ovogodišnja premijera je predstava ‘Art’ autorice Yasmine Reza u režiji glumice Jasne Jukić, a zabilježila ju je ekipa Vijesti iz kulture:

U predstavi 'Art' na testu je prijateljstvo trojice muškaraca i to nakon što jedan od njih kupi sliku o čijoj umjetničkoj vrijednosti i cijeni imaju oprečna razmišljanja.


- Moj lik je kupio sliku od 200 tisuća kuna i prijatelji mu se ne mogu jednostavno načudit na svemu tome jer je u pitanju bijelo platno s par bijelih dijagonala i to je kao suvremena umjetnost, međutim moji prijatelji to ne razumiju dobro, priča glumac Zdeslav Čotić.


'Art'

'Art'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kazalište se u ovoj sezoni odlučilo zbog pandemije na komornije predstave s manje glumaca kako bi poštovalo epidemiološke mjere.


- Ovakvi komadi su sigurno izazovni za glumca jer u ovakvim komadima nemate se gdje sakriti, napominje glumac Bojan Beribaka.


I uistinu sve se temelji na dijalogu. Autorica 'Arta' Yasmina Reza, i sama je glumica, znala je majstorski uobličiti svaku ulogu. Na sceni se sve odvija gotovo filmski.


- Ona svakodnevnim jednostavnim jezikom priča o ozbiljnim temama i uvijek to nekako zavrne u humor, ističe redateljica Jasna Jukić.

'Art'

'Art'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Publici će biti zanimljivo da vide tri prijatelja na istom mjestu kako se i podržavaju i poštuju i vole i cijene i mrze u isto vrijeme, smatra glumac Marjan Nejašmić Banić.


Prijateljstvo je na testu i u ovo pandemijsko ograničavajuće vrijeme, pa je predstava itekako dobrodošla da se zapitamo o vlastitim prijateljskim odnosima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!