Kako je prošla premijera drame Damira Karakaša

11.02.2021.

10:30

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT

'Avijatičari'

'Avijatičari'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prva ovogodišnja premijera Teatra &TD drama je ‘Avijatičari’ pisca Damira Karakaša u režiji Tamare Damjanović. Slojevitu dramu autor je pisao 6 godina, a na scenu je donose Doris Šarić Kukuljica koja se nakon 15 godina vraća na &TD-ovu pozornicu, Ozren Grabarić kojemu je ovo prva uloga u &TD-u te zaštitna lica ovog kazališta - glumci Sven Jakir i Robert Španić.

Dojmove ekipe nakon premijere izvedene u utorak donose Vijesti iz kulture:

Nepregledni oblaci dima nastali zbog dugotrajnih požara - usred zagađenog svijeta, ljudski se život sveo na preživljavanje. Iako zvuči poznato, Damir Karakaš 'Avijatičare' je napisao nekoliko godina prije pandemije i potresa.


- Tako da sam na neki način, može se reći, bio i vidovit jer nije bilo nikakvih naznaka ni o koroni, niti o potresu, a zapravo emotivna baza teksta je suočavanje sa samim sobom i okolinom, kaže Karakaš.


Redateljica Tamara Damjanović ističe da je jedno bio tekst komada od kojeg su krenuli, a drugo tekst izvedbe.


- Taj naknadni, drugi sloj, drugi dio svijeta koji smo na pozornici postavili kao kazališnu predstavu je proizašao iz nebrojeno mnogo razgovora, napominje Damjanović.

U jednom podrumu, nekoć uspješan znanstvenik i njegova supruga pokušavaju preživjeti apokalipsu, a sinov povratak, i to s partnerom, pokreće lavinu događaja u kojima se ipak može pronaći i ljepota i vedrina.


- Čini mi se da je to u ovim vremenima lijepo osvijestiti da, bez obzira na sve nedaće koje su nas snašle, možemo naći komadić, trenutak života u kojem možemo vratit ljepotu, ističe Doris Šarić Kukuljica.


Ozren Grabarić smatra da se doživljava promjena, ali nije siguran je li to za njihove likove baš katarza nakon koje dolazi pročišćenje, a za Svena Jakira postoji nada.


- Jedanput će biti bolje, ali atmosfera je zgrušana, to se nikako ne događa, kaže Jakir.


Unutarnji sukobi pojačani kataklizmičkom atmosferom, na pozornici &TD-a postaju opipljivi, a granica izmaštanog i stvarnog pomalo nestaje. Poziv je to na buđenje, jer kataklizma je već ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!