U Daruvaru martinjsko druženje

12.11.2022.

13:44

Autor: Suzana Balen/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Martinje u Daruvaru

Martinje u Daruvaru

Foto: HTV / HRT

Proslava Martinja, specifična za sjeverozapadna vinorodna područja, posebnim se programom obilježava u Daruvaru. Osim neizostavnog pučkog običaja krštenja mošta, na glavnom gradskom trgu još traje martinjsko druženje.

- Iza mene još je fešta. Kuša se, pjeva se i svira, a od jutra je veselo. Prvo je procesija krenula prema župnoj crkvi gdje je blagoslovljeno mlado vino, vinari i vinogradari te folkloraši, a onda je feštu preuzeo vinski biskup, kum i kuma, izvijestila je za Dnevnik HTV-a Suzana Balen.

Dodaje kako se potrudio KUD Nova Rača da to bude pravo, tradicionalno krštenje mošta.

- Kažu vinari kako im je ova godina bila izvrsna. Sunce im je pomoglo da bude kvalitetna kapljica ovdje u Daruvaru, naglasila je.

- Godina je bila dobra, bilo je dosta suše što vinogradu nije smetalo. Dobili smo bolje sladore. Količine su također bile zadovoljavajuće, tako da smo jako zadovoljni, rekao je Matej Kovačević, vinar iz Daruvara.

- Ono što sam kušao vina, vaša su vina za nas malo drugačija, ali su jako ukusna, govori Goran Jelavić iz Rijeke.

- Kupci prepoznaju kvalitetu i brend. Došli smo se ovdje brendirati, rekao je Vjekoslav Kopljar, vlasnik OPG-a, Osijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!