Učenici nastupili uz renomirani Varaždinski komorni orkestar

03.06.2022.

07:00

Autor: Paula Poljak-Morandini/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Učenici Glazbene škole u Varaždinu svirali uz pratnju renomiranog orkestra

Učenici Glazbene škole u Varaždinu svirali uz pratnju renomiranog orkestra

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Za glazbeno obrazovanje djece u Varaždinu već gotovo dvjesto godina skrbi Glazbena škola. Posebnost kraja školske godine povlastica je za najuspješnije učenice i učenike osnovne i srednje Glazbene škole - nastup na koncertu uz renomirani - Varaždinski komorni orkestar.

Filip Jaklin kao da je rođen za koncertnu pozornicu. Izabrao je klavir jer osim što je jako lijep instrument ima i puno različitih skladatelja.

- Zbog Mozarta jer mi je najdraži, i Bacha i Chopina, ističe.

Suvereno svojom izvedbom vlada i Tonka Tkalec. Odabrala je flautu zbog njezinog prelijepog zvuka.

- Jako je lijepo u glazbenoj, ugodno je društvo, sve je ugodno. Jako volim vježbati, ne znam iskreno kolko vježbam na dan, ovisi kako se osjećam i koliko je potrebno. A i puno sam se pripremala za ovaj koncert tak da se nadam da bude dobro, rekla je.


Učenici osnovne i srednje Glazbene škole, prošli su audiciju kako bi mogli pokazati svoj talent uz pratnju renomiranog orkestra.

- Iz osobnog iskustva mogu procijeniti da je to zapravo za njih jackpot, doživjeti ove skladbe koje sviraju, u originalnoj verziji, znači, uz vlastiti instrument ili glas i orkestar je potpuno druga priča nego u salonskoj varijanti s klavirom i mislim da je to zalog za budućnost za svakoga od njih, kaže Krešimir Lazar, umjetnički voditelj Varaždinskog komornog orkestra.

Motiviraju se tako budući glazbenici.

- Planiram nastaviti baviti se time, planiram živjeti od toga, od glazbe, od klarineta, od sviranja. Znači, zanima me jazz, pop, ne sviram samo klasike, svašta sviram, kaže David Vidović (klarinet) iz prvog razreda srednje Glazbene škole.

Izvedbe najboljih učenika gotovo svih glazbenih odjela škole, uz bok profesionalcima, postaju tradicija. I ove će godine, početkom listopada, koncertom zaokružiti Varaždinske barokne večeri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!