Venecijanski karneval - maske se vratile u "plutajući grad"

01.03.2022.

10:24

Autor: Ivana Perić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Venecijanski karneval

Venecijanski karneval

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Izvanredno stanje zbog COVID-a Italija ukida 31. ožujka, no čini se da se normalan život u "čizmu" polako već vraća. Naime, iako je održavanje venecijanskog karnevala bilo neizvjesno, ipak su se nakon dvije godine stanke maske vratile u "plutajući grad". Atmosferu je zabilježila i naša riječka ekipa. 

Tradicionalne venecijanske maske, moderne ili pak one iz raznih pokrajina i država - zaposjele su proteklih dana Trg svetoga Marka i okolne venecijanske uličice. Mogle su se vidjeti svugdje - u gondolama, na trgovima, na brodovima. Grad je ponovno živ u pravom smislu riječi i sve je u znaku karnevala koji se u velikom stilu vratio nakon dvogodišnje stanke.

Povijest venecijanskog karnevala veže se uz pobjedu Mletačke republike nad Akvilejom, 1162. godine. Tada se pobjeda slavila upravo na Markovom trgu što se smatra i začetkom venecijanskog karnevala.

Kroz povijest nošenje maski bilo je dio svakodnevice Venecijanaca. Međutim zbog promiskuiteta, vandalizma i kriminala, vlasti i Crkva često su pokušavali zabraniti taj običaj. Početkom 14. stoljeća maske su zabranjene, a od 1608. dopuštene samo za vrijeme karnevala. Moderni, današnji karneval počinje 1979. godine i jedan je od najekstravagantnijih karnevala svijeta. Stoga i ne čudi što privlači goste iz brojnih država.

Axel
, turist iz Njemačke, kaže da dolazi već 30 godina na karneval.

- Bavim se fotografijom, fotografiram maske i uživam, rekao je.

Maske imaju iznimno značenje za venecijansku kulturu i povijest. Izrađivali su ih tamošnji majstori, cijenjeni umjetnici koji su imali velik ugled u društvu. Do danas, ostala je tradicija da se majstori pridržavaju statuta iz 1436. godine koji točno propisuje vrste maski, materijale i načine izrade.

Najpoznatije su maske bauta, Moretta i larva. No, bez obzira na tradiciju, karneval je ove godine ipak malo drugačiji. U izložbenim prostorima i na predstavama obvezne su zaštitne maske te COVID putovnica, a masovna su, organizirana okupljanja izostala. No ništa ne može ubiti duh venecijanskog karnevala.

- Novo izdanje karnevala spoj je umjetnosti i stotinjak različitih događaja namijenjenih djeci, odraslima, cijelim obiteljima. Novi karneval ima novu energiju, on je jednostavno spoj zabave i pozitivne energije, rekla je Enrica Crivallero, voditeljica događaja Venecijanskog karnevala.

Upravo u toj pozitivnoj energiji uz bojne turiste uživa i domaći puk. Tijekom karnevala u Veneciji, fokus je na zabavi, kretanju, oslobađanju od svakodnevice u uličnoj atmosferi koja se događa samo jednom godišnje, ili za mnoge - samo jednom u životu. No, mnogi se u Veneciju vraćaju.

- Iz Londona smo, u Veneciji smo bili već nekoliko puta. Nema toliko ljudi kao prije, ali lijepo nam je, rekao je Marc, posjetitelj iz Londona.

Poseban doživljaj nudi i posjet Arsenalu, koji je tijekom ovogodišnjeg karnevala ponudio posebnu čaroliju.

- Za trajanja ovogodišnjeg Venecijanskog karnevala svoja je vrata otvorio i arsenal gdje smo napravili pravi spektakl. Spajaju se tu voda, vatra i tehnologija. Susreću se u spektaklu koji traje trideset minuta, dodala je Crivallero.

I uistinu je nešto što se pamti. Poput prvog dolaska u "plutajući grad".

- Dolazimo iz Pariza i prvi smo put ovdje na karnevalu. Sviđa nam se ovaj grad, uživamo što nas fotografiraju, na jedan dan osjećamo se kao zvijezde, rekla je Lora, posjetiteljica iz Pariza.

I upravo je to ono što Venecija u ovo doba godine nudi. Biti netko drugi, barem na jedan dan. A uz ovogodišnje geslo "Sjeti se budućnosti" i prilika, kako sami Talijani kažu, zaboraviti na ne baš sjajnu sadašnjost, a osobito na posljednje dvije, pandemijske godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!