14:54 / 26.04.2021.

Autor: HRT - RJ Marketing i Komunikacije

Završeno snimanje božićnog igranog filma za djecu „Kapa“

Sa seta igranog filma za djecu „Kapa“

Sa seta igranog filma za djecu „Kapa“

Foto: Željko Stevanić / IFP

Prošli tjedan u Ljubljani je završilo snimanje slovenskog igranog filma za djecu Kapa koji su sufinancirali Hrvatska radiotelevizija (HRT) i HAVC, a među koproducentima je hrvatska produkcijska kuća Studio dim. Riječ je o božićnom filmu za djecu koji prati priču devetogodišnjeg dječaka Erika koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnje djevojčice Lučke koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje.


Sa seta igranog filma za djecu „Kapa“

Sa seta igranog filma za djecu „Kapa“

Foto: Željko Stevanić / IFP


Erik bi Badnjak volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lučka želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu božićnu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali. Prazna i božićno ukrašena Ljubljana filmu je ponudila svoju prekrasnu kulisu, a ekipa je dio snimanja provela i u Zagrebu. Hrvatska produkcijska kuća Studio Dim organizirala je 13 dana snimanja u Zagrebu prilikom čega su angažirali veliki dio hrvatske filmske ekipe.

“Sjajna suradnja s Idom Weiss traje skoro desetljećje od filma Noćni brodovi iz 2012. godine pa sve do filmova za mlade Moj dida je pao s Marsa te Ne zaboravi disati koji se ovih dana može gledati u hrvatskim neovisnim kinima. Sretna sam da su HAVC i HRT podržali ovu božićnu avanturu za najmlađe. Avantura dječaka Erika koji nema ništa i djevojčice Lučke koja ima sve je priča o mogućnosti prijateljstva dvoje djece iz potpuno dva različita svijeta, koji prolazeći zajednički kroz brojne probleme i iskušenja uzmu stvari u svoje ruke i tako sami uspiju ostvariti svoje božične želje. Složenost dječijih likova uklopljena u jednu snažnu priču za djecu nas je privukla da se priključimo projektu i da zajednički sa Idom Weiss i njenim timom sudjelujemo u kreiranju ovog alternativnog božičnog filma za djecu”, izjavila je hrvatska koproducentica  Marina Andree Škop.

Redatelj je Slobodan Maksimović. Scenarij za film napisala je Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentica Ida Weiss, a hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan. Glavne uloge tumače mladi Gaj Črnič i Kaja Podreberšek, a pridružuju im se Ajda Smrekar, hrvatski glumac Frano Mašković, Mojca Fatur i René Štúr.

Urednica filma s HRT-a je Maja Gregl.

Produkcija: Senca Studio iz Slovenije Wady films iz Luxembourga, Objectif iz Slovačke i Studio dim iz Hrvatske.

Premijera i distribucija igranog filma Kapa planirana je za studeni 2021. godine.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!