Kako hrana utječe na klimatske promjene?

30.01.2025.

09:30

Autor: V.M./HRT/Hina

Ilustracija
Ilustracija
Foto: Udra11 / Shutterstock

Zagrebačka Naklada Ljevak objavila je popularno-znanstvenu knjigu "Klimatska kuharica", koja donosi zbirku recepata za tradicionalna jela koja se pripremaju u Hrvatskoj i Sloveniji, ali govori i o tome na koji sve način hrana utječe na klimatske promjene.

Klima i varijabilnost klimatskih uvjeta ima znatan utjecaj na hranu i oblikovanje prehrambenih navika i tradicije u različitim dijelovima svijeta. Tradicionalna kuhinja razvijena je u skladu s klimom određenog područja i koristi lokalno dostupne sastojke, pa se i način pripreme te konzerviranja hrane prilagođava specifičnim klimatskim uvjetima.

- Uz prikaz potrebnih namirnica i načina pripreme jela posebnost je ove kuharice izračun emisije ugljikova dioksida koji nastaje pripremom svakoga pojedinog recepta. Na taj način nastoji se široj javnosti ukazati na izazove klimatskih promjena i utjecaj osobnih prehrambenih izbora na promjenu klime i očuvanje okoliša, ističe izdavač.

Knjiga uz svoj gastronomski sadržaj ima i dio koji na jednostavan i široj javnosti jasan način opisuje pojam klimatskih promjena, njihove uzroke i posljedice u svijetu te buduće trendove. 

Prikazan je i utjecaj proizvodnje i pripreme hrane na klimatske promjene, navedeni su javno dostupni alati uz pomoć kojih se mogu pratiti klimatski učinci osobnih prehrambenih izvora.

Iako klimatske promjene utječu na mogućnosti proizvodnje hrane, odabir hrane (vrste i količine pojedinih namirnica, načina njihova čuvanja i pripreme) utječe na emisije stakleničkih plinova i klimatske promjene.

Temperatura, vlažnost zraka, oborine i drugi klimatski elementi utječu na mogućnost uzgoja biljaka i životinja, tj. dostupnost namirnica, a i na način pripreme i konzerviranja hrane.

Autorice kuharice su ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose Sanja Tišma, poduzetnica, kuharica i autorica niza knjiga o kuhanju Suzy Josipović Redžepagić, predstojnica Odjela za međunarodne gospodarske i političke odnose u Institutu za razvoj i međunarodne odnose Ana-Maria Boromisa, znanstvena savjetnica tog instituta Daniela Angelina Jelinčić i voditeljica sektora obrazovanja, zaposlena na Ljudskoj univerzi u Rogaškoj Slatini Mojca Vukovič.

"Klimatska kuharica"

"Klimatska kuharica"

Foto: Naklada Ljevak / press

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora