Grand prix mladim inovatorima za moderni križić-kružić

27.10.2021.

14:15

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Grand prix mladim inovatorima za moderni križić-kružić

Grand prix mladim inovatorima za moderni križić-kružić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na nedavno završenoj Međunarodnoj izložbi inovacija Arka održanoj u Zagrebu, bjelovarsko-bilogorska Udruga informatičara postigla je jedan od svojih najvećih uspjeha. Zlatnu medalju i Grand prix u kategoriji mladih inovatora osvojili su za suvremenu inačicu uvijek popularne igre križić-kružić.

Dok je stariji još igraju samo ovako, mlađima je draže bez papira. Križić-kružić pro max, igra je upravljana mobitelima spojenim putem interneta. 


- Trebalo nam je za projekt skoro pola godine sigurno, a ideja je došla od projekta T-coma "Generacija now" gdje je tema bila igračka, prepričava Mateo Šelj, osvajač Grand Prixa za mlade inovatore, ARCA 2021.


Mateov dio je hardver - ploča na kojoj je snop šarenih žica trebalo spojiti kako bi prikazale rezultat, ali i omogućile očitanje koda za igru. Janov je posao pak bio softver ili kako sam kaže, dvama je robotima - Arduinima dao mozak. 


- Imamo dva Arduina, i oni izmjenjuju jednostavno podatke i jedan je glavni upravlja s ekranima i sa zujalicom, a ovaj drugi je tu većinom da igra i da se povezuje na server, objašnjava Jan Rastović, osvajač Grand Prixa za mlade inovatore, ARCA 2021.


Sve naredbe sadržane su u ovim laiku kompliciranim kodovima, no za njih je to poput igre. Tako su i počeli u svojoj 4. Osnovnoj, na radionicama robotike. Ovaj su rad pak stvorili kao osmaši pobijedivši srednjoškolsku, pa i studentsku konkurenciju.


- Naši učenici su pokazali jednu visoku razinu razvijenosti tehnologije koju su koristili, tako da su upotrijebili jako napredne elemente s kojima su napravili ovaj rad i samim time i osvojili prvo mjesto, rekao je Branko Raičković, mentor, predsjednik Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije.


Jan se školuje u zagrebačkoj 15., Mateo u bjelovarskoj Gimnaziji, ali od zajedničkog rada ne odustaju. Kažu, bit će još projekata jer ne žele biti samo potrošači već i kreatori tehnoloških rješenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!