Moćan meteorološki radar postavljen kod Labina

17.05.2022.

20:04

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/HRT

Meteorološki radar

Meteorološki radar

Foto: Dnevnik / HTV

Pouzdana prognoza vremena itekako je važna. Bit će još pouzdanija zahvaljujući novim radarima u našem priobalju. Nakon Debeljaka kod Zadra, najsuvremeniji meteorološki radar stigao je na brdo Goli kod Labina.

Nalik je nogometnoj lopti no zapravo je dvostrukopolarizirani doppler radar. Prepoznaje sve vrste vremenskih prilika ali i nemeteorološke pojave, poput jata ptica ili rojeva insekata. Antena promjera 4,5 m giba se unutar zaštitne kupole i motri atmosteru. I to u promjeru od čak 500 kilometara.

- Dosad smo instalirali 150 ovakvih radara diljem svijeta i to je najnovija tehnologija te vrste koju trenutno na tržištu možete kupiti, kaže Matti Rasanen, stručnjak za instalacije iz Finske.

S obzirom da su meteorološki ekstremi sve češći, primjerice velike količine oborina u iznimno kratkom vremenu, meteorološki radari u praćenju i prognoziranju vremena postaju dragocjeni.

- Najveća njegova korist je u takozvanim kratkoročnim prognozama, gdje se može dati gotovo stopostotna prognozu za iduća tri sata npr., dodaje stručnjak za meteoradare Zvonko Komerički

Istočna obala Jadrana dosad nije bila pokrivena radarskim mjerenjima.

Zahvaljujući Debeljaku, Labinu a uskoro i Stonu te zamjeni triju postojećih u unutrašnjosti zemlje, radarskim će mjerenjima prvi put biti pokriveno čitavo područje Hrvatske. Dio je to DHMZ-ovog projekta METMONIC, a za tu će se namjenu iz EU fondova povući oko 60 milijuna kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!