Online prijevare: Što učiniti kad vam je kontaminiran račun?

01.05.2022.

17:25

Autor: Magdalena Šipić/Potrošački kod/HRT/V.G.

Kako prepoznati online prevaru?

Kako prepoznati online prevaru?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Internet je postao privlačan kibernetičkim kriminalcima. Koriste se sve profinjenijim trikovima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Kad se prijevara dogodi, treba je odmah prijaviti policiji koja u prosjeku riješi tek svaki peti slučaj. No većina prevarenih ne prijavljuje takva kaznena djela, nerijetko zbog srama ili straha.

Neočekivani dobitak, sigurno klađenje, prilika koja se ne propušta, brzo bogaćenje....

Domišljatosti prevaranata nema kraja.

- Koriste nekakve postupke, šablone koje se koriste već stoljećima i tisućama godina i ljudi uvijek na njih nasjedaju, rekao je Lucijan Carić, stručnjak za zaštitu informacijskih sustava

Pa policija ima pune ruke posla.

- Tijekom 2021. na području PU splitsko-dalmatinske zabilježili smo 117 kaznenih djela računalne prevare. U prva 3 mjeseca ove godine zabilježili smo 28 takvih događaja, rekla je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Od romantičnih i piramidalnih do investicijskih i direktorskih prijevara.

- Često korisnici zaprimaju e-mail i to bude poveznica gdje se traže podaci koji se mogu koristiti za prijevarne radnje, rekao je Andro Marčev, rukovoditelj HAKOM-ova Odjela zaštite korisnika.

A šteta nerijetko nije zanemariva. Tako je jedna omiška tvrtka nedavno oštećena i za više milijuna kuna.

- I to na način da su uplaćivali određene iznose na račun za koji je lažno predstavljeno da se radi o računu njihovog dugogodišnjeg klijenta i korisnika usluga, kaže Lolić.

Pa opreza nikad dosta.

- To naravno zahtijeva da se određene procedure u poslovanju unaprijede, znači da se računi pogotovo s inozemnim firmama EU da se PDV brojevi redovito provjeravaju, da se koriste pouzdani podaci. Ako postoji bilo kakva sumnja - da se podaci provjere, da se drugim kanalom komunicira, ako vam je došao zahtjev e-mailom, onda e-mailom ne odgovarati nego dignuti telefon i nazvati, pojasnio je Carić.

 A povjerljive podatke dobro čuvajte.

- Nikad trećim osobama ne smijete slati preslike bankovnih kartica ili osobnog dokumenta, to njima nije potrebno u bilo kakvoj transakciji, neke podatke kao što su PIN ili sigurnosni kodovi na karticama ne smijete davati trećim osobama, to trebate znati samo vi, kaže Lolić.

Tako jedna 40-godišnjakinja umjesto zarade od prodaje na internetskom oglasniku, sad zbraja gubitke. Takve su prijevare sve češće, a pritužbi ne manjka ni kad su u pitanju trgovine na daljinu.

- Sve te nekakve stranice u kojima imamo traženje podataka moraju sadržavati taj S na kraju, rekao je Marčev.

U protivnom, treba ih zaobilaziti u širokom luku. Baš kao i visokorizične poslove te obećanja o brzoj i lakoj zaradi.

- Da zna metodu brze zarade ne bi je dijelio nego bi zaradio sam. To su stvari koje moraju odmah zazvoniti, kaže Carić.

Budite sumnjičavi i o svemu se dobro raspitajte. Jer, kad u svom naumu uspiju, prevaranti netragom nestaju.

- Na žalost kad se daju osobni podaci, ono što korisnik može je prijava prema MUP-u, krađa podataka Agenciji za zaštitu podataka. U osnovi jedino što može je da se obrati kartičnoj kući da blokira karticu i tako se zaštiti od drugih troškova, pojašnjava Marčev.

Splitska policija lani je razotkrila i za kazneno djelo računalne prijevare prijavila 38 počinitelja. Koji bi, padne li im takvo što opet na pamet, možda ipak trebali dvaput razmisliti. Onaj tko računalnom prijevarom pribavi znatnu imovinsku korist ili prouzroči štetu, naime, može biti kažnjen zatvorom od jedne do osam godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!