Je li rješenje za smanjenje onečišćenja u posebnoj vrsti mikroalgi?

24.01.2023.

07:00

Autor: Dnevnik/HTV/Dominique Bratović-Vela

Potpora mladoj znanstvenici s IRB-a

Potpora mladoj znanstvenici s IRB-a

Foto: HTV / HRT

Je li rješenje za smanjenje onečišćenja na našem planetu u posebnoj vrsti mikroalgi koje se brzo prilagođavaju promjenjivim okruženjima? Odgovor na to  pitanje pokušat će pronaći mlada znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković, jedna od samo 11 mladih istraživača dobitnika prestižne potpore Europske organizacije za molekularnu biologiju - EMBO-a.

Doktorica znanosti Jelena Godrijan sljedećih tri do pet godina istraživat će nimalo jednostavan misterij mikroalgi zvanih kokolitoforidi koje bi nam mogle pomoći da smanjimo onečišćenje na Zemlji.


Iako promjera od samo 10 mikrometara, te su alge odgovorne za četvrtinu fotosinteze na našem planetu.


- Sudjeluju u dva procesa kojima povlače ugljik iz okoliša, i to rade fotosinterzom i kalcifikacijom, grade stanice i grade svoj skelet. To ih oteža da potonu na dno i tako povlače ugljik na dno, kratko je objasnila znanstvena suradnica u IRB-ovu Laboratoriju  za biogeokemiju mora i atmosfere, dr. sc. Jelena Godrijan. 


Kokolitoforida ima više od 200 vrsta. O životnom ciklusu većine njih još se malo zna, a doktorica Godrijan i njezina istraživačka grupa proučavat će one iz Jadranskog mora. U tu svrhu dobila je potporu Europske organizacije za molekularnu biologiju od 50 000 eura.


- Dobiti EMBO potporu je super osjećaj. Kao mladom znanstveniku teško je osnovati svoju istraživačku grupu, i ovo je jako značajan iskorak u mojoj karijeri, rekla je mlada znanstvenica.


Kolega znanstvenik iz Francuske s kojim će surađivati dijeli njezinu istraživačku strast. I za njega je ovo prilika za znanstveni iskorak.


- Sretan si kad se ujutro probudiš i možeš otići u laboratorij... Istražuješ, izvodiš pokuse, a odlazak u inozemstvo izvrsna je prilika za upoznavanje novih ljudi, sudjelovanje u novim istraživanjima, kazao je doktor znanosti Frédéric Nicolas Gilles Chaux-Jukic. 


Nadaju se da će njihova istraživanja, u suradnji sa znanstvenicima diljem svijeta, našem planetu omogućiti da ubuduće lakše diše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!