Znanost u prolazu, znanstvenice kao uzor novim generacijama

06.03.2022.

07:00

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT

Znanost je najbolji posao na svijetu

Znanost je najbolji posao na svijetu

Foto: Dnevnik / HRT

Znanost je najbolji posao na svijetu - poručilo je 15 znanstvenica sa zagrebačkog Cvjetnog trga gdje je organizirana manifestacija "Znanost u prolazu". 15- minutno izlaganje svake od njih organizirala je Udruga za promicanje znanosti "Penkala" uoči Međunarodnog dana žena kako bi promovirala znanstvenice - kao uzor novim generacijama.

U prolazu, na popularnom Cvjetnom trgu, moglo se danas saznati o važnim znanstvenim dostignućima.

- Mi detektiramo te promjene koje nastaju u samoj DNA kako bi mogli pronaći odgovorne krivce za tumorske stanice. Apsolutno odlično je biti detektiv za podatke koji istražuje u biološkim i medicinskim podacima kako možemo pronaći novo znanje, rekla je Anja Barešić iz Laboratorija za strojno učenje i reprezentacije znanja, IRB.

Mlade znanstvenice, njih 15, izišle su iz laboratorija i predavaonica - javno predstaviti svoj rad.

- Mislim da je otkrivanje informacija i istina o svijetu najuzbudljiviji posao na svijetu, rekla je Katarina Mandić, doktorandica u Laboratoriju za strojno učenje i reprezentacije znanja, IRB.

U ovakvim događajima nazvanima "Znanost u prolazu" sudjelovalo je, samo prošle godine, više od 1.500 znanstvenika u svijetu.

- Da znanost dovedemo građanima i kroz njihova pitanja i interakciju saznamo što ih zanima i što žele znati o znanosti, objasnila je Inga Patarčić iz Centra za molekularnu medicinu, Berlin, organizatorica projekta.

- Mi pričamo o znanosti, mislim da se o tome ne priča dovoljno, smatra Ivana Ponjavić iz Laboratorija za biofiziku stanica, IRB.

A nikad dovoljno ni prilika za razbijanje stereotipa o ženama u znanosti. Zato je slogan događaja, uoči Međunarodnog dana žena, promovirati znanstvenice kao uzor novim generacijama.

- Ne bih rekla da itko sumnja što mi govorimo, pitanja su bila dosta konkretna, mislim da su shvatili i odgovore, rekla je Monika Trupinić iz Laboratorija za biofiziku stanica, IRB.

- Ja kao znanstvenik smatram da je to jedna vrlo bitna tema, da je o njoj bitno govoriti, rekao je Dario Lečić, predsjednik Udruge za promicanje znanosti "Penkala".

Kako bi učvrstili povjerenje javnosti u znanost, najavljuju, bit će još ovakvih javnih susreta sa znanstvenicima

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!