Dunavski valovi, slavonski svečani kolač

Slavonke peku najviše kolača. To zna svatko tko je ikad bio na slavonskoj svadbi ili bilo kakvom slavlju. A tek za Božić? To je posebna priča. Od svog tog slatkog obilja koje se služi na slavonskom stolu, ekipa Dobrog jutra odabrala je pokazati kako se rade Dunavski valovi.

Sanja Sajko, iz Novske, ponosno kaže: Ja sam Slavonka, mi pečemo najbolje kolače. Zato što su Slavonci poznati po gostoljubivosti i onda kad su rođendani, poziva se puno ljudi, za Božić ispod 20 kolača u Slavoniji, sigurno nijedna žena ne pravi manje.  Sanja toliko strastveno voli kolače, da je zbog njih odlučila promijeniti karijeru ekonomistice u slastičarku. Za sve su krivi macaronsi kojih se napekla za nećakinjinu svadbu i osvojila sve uzvanike njihovim okusom.

Ipak, tipični kolačići bez kojih se ne može za Božić u Slavoniji su vanilin kiflice, mađarica, bijela pita i tako redom. Svatko ima svoj omiljeni, no Dunavske valove svi vole i izgledaju baš svečano.

Dunavski valovi

Sastojci:
       6 jaja
     25 dag šećera
     32 dag brašna
     25 dag maslaca
       1 prašak za pecivo
       1 dl mlijeka
    2-3 žlice kakaa u prahu
       7 dl kompota od višanja
    7,5 dl mlijeka
       2 pudinga od vanilije
       2 vanilin šećera
       4 žlice šećera
     20 dag maslaca
       2 žlice šećera u prahu
       5 dl vrhnja za šlag
     20 dag čokolade za kuhanje

Postupak:
Pjenasto izmiješajte margarin i šećer, dodajte žumanjke i mlijeko, a nakon toga brašno s praškom za pecivo. Izradite snijeg od bjelanjaka i umiješajte u smjesu. Polovicu smjese ulijte u namašćen pleh veličine 30x40 cm, a u drugu polovicu umiješajte kakao, cimet te 1-2 žlice mlijeka. Prelijte preko svijetle smjese i po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite na 180°C 30 minuta.

Puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo mlijeka. Mlijeko stavite da zakipi i skuhajte puding. Margarin za kreme pomiješajte sa šećerom u prahu te umutite u ohlađen puding. Ohlađenu kremu stavite na ohlađen biskvit te prelijte čokoladnom glazurom.

U slast

Ocijeni članak