Blagdan sv. Vlaha i Dan grada Dubrovnika

03.02.2023.

Zadnja izmjena 19:42

Autor: Ivana Brailo Drnas/T.V./HRT

Procesija povodom blagdana sv. Vlaha

Procesija povodom blagdana sv. Vlaha

Foto: Čitateljica portala / HTV / HRT

Svečanim misnim slavljem pred dubrovačkom katedralom Dubrovčani su danas proslavili 1051. Festu svetog Vlaha, zaštitnika grada, uz tradicionalnu procesiju s moćima svetog Vlaha u pratnji barjaka ulicama povijesne jezgre grada.

Galerija
Procesija povodom blagdana sv. Vlaha, Foto: Čitateljica portala /HTV / HRT
Procesija povodom blagdana sv. Vlaha, Foto: Čitateljica portala/HTV / HRTProcesija povodom blagdana sv. Vlaha, Foto: Čitateljica portala/HTV / HRTProcesija povodom blagdana sv. Vlaha, Foto: Čitateljica portala/HTV / HRTProcesija povodom blagdana sv. Vlaha, Foto: Čitateljica portala/HTV / HRTProcesija povodom blagdana sv. Vlaha, Foto: Čitateljica portala/HTV / HRT

 Svečana atmosfera


- Svečana je atmosfera danas u Dubrovniku. Sve je započelo u ranu zoru kada su dubrovački trombunjeri plotunima označili početak ovogodišnjeg obilježavanja sv. Vlaha. Procesija ulicama grada još je uvijek u tijeku. Možemo reći da se Festa vratila u punom sjaju nakon nekoliko godina i mnoštvo vjernika se odazvalo. Došli su u procesiju sa župnim barjacima, ne samo s područja Dubrovačke biskupije nego s područja cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Najzanimljiviji je dio što su mnogi vjernici u svoji tradicionalnim nošnjama. Svjetovni dio Feste predvode festanjuli. Svake godine se biraju dva, po jedan iz redova obrtnika i iz redova pomoraca, izvijestila je Ivana Brailo Drnas koja se javila u podnevnik Dnevnik.


U procesiji su iznesene i moći sv. Vlaha. A s obzirom na to da je sv. Vlaho zaštitnik od bolesti grla brojni su Dubrovčani pohrlili u zaštitnikovu crkvu kako bi primili blagoslov grla. 

Na listi svjetske kulturne baštine


Misno slavlje pred katedralom predvodio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, koji je u propovijedi pozvao na molitvu za prestanak progona kršćana u svijetu i poštivanje čovjekovog dostojanstva, slobodu izbora vjere i njezina javnog ispovijedanja.

Vukšić je rekao da je sveti Vlaho bio divan u svjedočenju za Krista i u služenju braći i sestrama, trpljenju i vršenju volje Božje sve do smrti.

- Sveti Vlaho je bio postojan svjedok Kristov. Nasilno mu je oduzet život samo zato što je bio vjeran volji Božjoj i svojoj savjesti. Stoga, dok mu se utječemo i molimo da, po zagovoru kršćanskih mučenika, prestane svaki progon i da se posvuda poštuje čovjekovo dostojanstvo, osigura sloboda izbora vjere i njezina javnog ispovijedanja, ne smijemo zaboraviti nikoga od ljudi koji, dok ovdje u slobodi slavimo, bilo gdje u svijetu, trpe zbog svojih uvjerenja ili vjere koju ispovijedaju, poručio je Vukšić, podsjetivši na podatak da je u 2022. u svijetu zbog vjere progonjeno 360 milijuna kršćana.

- Pokušajmo stoga ponizno razmišljati na koji način je primjer svetoga Vlaha u ovo vrijeme poučan glede naše želje: Nasljedovati primjer Božjega svjedoka te postojano ispovijedati kršćansku vjeru i u pogiblima uvijek osjećati njegovu zaštitu, istaknuo je mons. Vukšić.

U svečanim odijelima na misi su sudjelovali ovogodišnji festanjuli, pomorac kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo.

Festi su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, državni tajnici te velik broj hodočasnika.

Festa je otvorena jučer popodne tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem barjaka ispred Crkve svetog Vlaha, a bit će zatvorena u nedjelju procesijom i misom na Gorici svetog Vlaha te spuštanjem barjaka ispred parčeve crkve i misnim slavljem.

Festa svetog Vlaha uvrštena je 2009. godine na listu svjetske kulturne baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!