Brian Muir, autor maske Dartha Vadera na Sferakonu

14.05.2022.

20:00

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/IMS/HRT

Brian Muir, autor maske Dartha Vadera na Sferakonu

Brian Muir, autor maske Dartha Vadera na Sferakonu

Foto: Dnevnik / HRT

Konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, Sferakon, ovog se vikenda, nakon dvije godine na otvorenom, ponovno održava na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Najpoznatniji je ovogodišnji gost filmski kipar Brian Muir, umjetnik zaslužan za izgled kacige Dartha Vadera. S njim je razgovarala Mirna Farkaš Salamon.


Sa samo 16 godina Brian Muir oblikovao je čudna stvorenja za film "Kapetan Nemo i podvodni grad", a bile su mu samo 23 kada je stvorio legendarnu masku Dartha Vadera iz kultnog filmskog serijala "Ratovi zvijezda" i ušao u povijest.

- Pri modeliranju Vadera imao sam samo jedan pokušaj i samo naznake dizajna, bez koncepta. Na sreću, moj se rad svidio Goergeu Lucasu, kaže Muir.

Masku i kacigu oblikovao je prema odljevu glave Davida Prowsa koji je glumio Vadera, no kad je sve bilo gotovo, i maska i kaciga bile su mu previše klaustrofobične pa su morali skinuti stražnji dio maske.

Muir je u karijeri surađivao na na više od 70 filmova, zaslužan je za mnoge zanimljive detalje u filmovima o Indiani Jonesu, Jamesu Bondu, Harryju Potteru, Alienu, ali i Thoru i Čuvarima galaksije.

- Kovčeg saveza u prvom filmu o Indiani Jonesu prepoznatljiv je, ali meni je najdraže bilo raditi na drugom filmu iz te serije, "Indiana Jones i ukleti hram". Imali smo scenu sa slonićem, njega ne možete natjerati da glumi kada bi to redatelj želio, pa sam napravio njegovu glavu koja je glumila, teško možete vidjeti razliku između pravog i mog slonića, prepričava Muir.

Na pitanje je li vrijeme kipara na filmskim setovima prošlo, budući da se filmski setovi sve više izrađuju s pomoću digitalne tehnologije, naveo je primjer snimanja filma „Thor 2”.

- Odlučili su sučeliti moj rad i onaj 3D printera. Dizajn prijestolne dvorane bio je prekrasan, i moj je rad odlično izgledao, a plastika iz 3D printera i ne baš najbolje. Osim toga, ja sam mogao u minuti prilagoditi glinenu skulpturu, dok je programeru trebalo deset dana da iznova isprogramira printer. Čovjek je još u prednosti, iako uređaji svakog dana postaju sve bolji, odgovara.

Iako u mirovini, Brian Muir ne posustaje. Posljednjih godina objavio je tri autobiografske knjige - „U sjeni Vadera”, „Iza sjene” i „Istina o Stormtrupresima”, sa suprugom putuje po svijetu, gostuje na konvencijama poput Sferakona i, kako kaže, što je stariji to je ponosniji na masku Dartha Vadera i svoj rad u serijalu „Ratovi zvijezda”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!