Dječja opera "Brundibar" u Jasenovcu

01.10.2021.

20:17

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Dnevnik/HRT

Opera Brundibar izvedena u Jasenovcu

Opera Brundibar izvedena u Jasenovcu

Foto: HRT / HRT

Ispod Cvijeta u Jasenovcu, simbola patnje, izvedena je opera za djecu "Brundibar" koju su u originalu izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezim u okupiranoj Čehoslovačkoj tijekom Drugog svjetskog rata. Operu su danas izvela djeca iz zbora Zvjezdice, u spomen na žrtve Jasenovca, još jednom upozoravajući na to da se povijest ne smije zaboraviti.

Priča o Brundibaru zapravo je sjećanje na djecu koja nisu preživjela holokaust i dubljeg je značenja od jednostavne priče o dobru i zlu.

- Sama opera nema toliku vrijednost koliko ima tu memorijalnu, komemorativnu vrijednost. Opera se izvodila od 1943 do 1944. u Terezienstadtu, a napisana je 1938. godine – kaže producentica Nataša Popović.

U Terezinu je izvedena 55 puta, među ostalim za predstavnike Crvenog križa, posljednji put za potrebe nacističkog propagandnog filma. Nakon tog snimanja svi su deportirani u Auschwitz i nitko nije preživio. Brundibar Hansa Krase i Adolfa Hoffmeistera i danas nosi poruku.

- Sve u svrhu zapravo edukacije, ne u svrhu da radimo predstavu, da izvodimo, nego u svrhu da se to više nikada ne ponovi – poručuje redatelj Krešimir Dolenčić.

Brundibar je namijenjen djeci osnovnih i srednjih škola. Pod cvijetom su zapjevale Zvjezdice pričajući priču o Anuški i Jožici, djeci koja su u vrijeme drugoga svjetskog rata pokušala kupiti mlijeko za svoju bolesnu majku.

Nakon izvedbe u publici, muk prije gromoglasnog pljeska.

- Bilo je vrlo dirljivo gledati ovu izvedbu, djeca su fantastična, talentirana, nevjerojatno je kako su izveli operu – kaže Mark Fleming iz veleposlanstva SAD-a.

- Ova opera, ovdje u Jasenovcu, za mene kao Židova nešto je posebno, dramatično. Pokazuje da ako smo svi zajedno, možemo prevladati sve zapreke, posebno one koje nas žele uništiti – poručuje Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!