Tribinom "Razotkrivanje" završen Festival svjetske književnosti

08.09.2023.

Zadnja izmjena 22:44

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/HRT

U vrijeme komunizma obećavali su nam budućnost, sada nam političari obećavaju prošlost, rekao je bugarski književnik, laureat nagrade Booker, Georgij Gospodinov na tribini Razotkrivanje, kojom je završen ovogodišnji Festival svjetske književnosti u petak.

- Brodskij je kazao da je budućnost propaganda. U vrijeme komunizma obećavali su nam budućnost, gdje bi sve trebalo biti kako treba. Sada političari obećavanju prošlost, jer se budućnost potrošila. Trenutno ju nemamo, nekoć smo ju imali. Trump kaže da Ameriku treba ponovno učiniti velikom, a pitanje je je li ikad bila toliko velika, kazao je Gospodinov.

Književnik Georgi Gospodinov dobitnik je Međunarodne nagrade Booker 2023. za roman "Vremensko utočište" koji je na hrvatski u izdanju Frakture prevela Ksenija Banović.

Laureat je i međunarodne nagrade Jan Michalski za roman Fizika tuge te je kratki animirani film "Slijepi Vajša", snimljen prema njegovoj istoimenoj priči, ušao u najuži izbor za nagradu Oscar 2017.

Poručio je da se Bugarska "probudila" kada je osvojio nagradu Booker, te podržao pisanje na "malim" jezicima.

- Bugarska se probudila 24. svibnja, kao i '94. kad smo imali polufinale na Svjetskome prvenstvu u nogometuLjudi su me tražili autograme, čekali u redovima, plakali, Drago mi je i to što se puno pisaca iz Grčke, Turske, Poljske, Hrvatske razveselilo, kao da smo mi svi zajedno dobili tu nagradu. Htio bih se izboriti protiv podcjenjivanja naših književnosti na malim jezicima koja dolazi izvana o krizi i tuzi u svijetu možemo govoriti na hrvatskom, bugarskom, mislim da imamo što ispričati, rekao je na tribini.

Izrazio je i nadu da će nakon Bookera biti barem malo lakše mladima koji dolaze.

Glavni junak romana "Vremensko utočište" Gaustin otvara kliniku za prošlost u kojoj se pacijenti liječe od demencije i alzheimera i općenito od memorijske krize, na način da ih se dovodi u vrijeme i prostor u kojemu su oni bili oni, u vrijeme njihovog posljednjeg sjećanja, kazao je moderator razgovora Miljenko Jergović, koji smatra da je sjećanje jednako identitetu.

Gospodinov je pak kazao da mu je pisanje romana bilo teško jer je "htio pokazati da vraćanje u prošlost ima tamnu stranu".

- Knjigu sam napisao jer ne želim da netko mojoj kćeri obeća prošlost, i da prošlost isto može biti propaganda, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!