14:30 / 03.05.2021.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Doktor Sleep neće vas uspavati - upravo suprotno

Doktor Sleep

Doktor Sleep

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Roman "Doktor Sleep" nadmašio je sva očekivanja, mjesecima je bio na prvim mjestima ljestvica najčitanijih knjiga, a po njemu je snimljen i istoimeni film. Ovih dana u knjižare je stigao i hrvatski prijevod jedne od najuspješnijih knjiga Stephena Kinga, dugoočekivanog nastavka „Isijavanja“.

Gdje je u Isijavanju stao, gotovo četiri desetljeće poslije, Stephen King nastavio je u Dr. Sleepu jer Danny više nije dijete, ono što je nekoć smatrao darom, sada je prokletstvo od kojega bježi, smiruje se tek u hospiciju gdje pomaže umirućima, no to je tek početak.


Što se dalje zbilo – doznala je ekipa Vijesti iz kulture:

- Ponovno je riječ o zapravo jednoj ludoj priči koja ne stavlja sada samo naglasak na tu darovitost, na to isijavanje, iako toga ima silno puno u romanu, nego stavlja naglasak na traženju i pružanju pomoći, ističe urednica Miroslava Vučić.


Jezovite scene romana obojene su strahom od smrti, alkoholizmom i borbom s demonima. Doktor Sleep Stephena Kinga čita se u dahu, ali nakon njega možda i nećete mirno spavati.


- To je apsolutno remek-djelo za ovo naše tamno doba. Ponovno je odgovorio na neke naše strahove, sva naša pitanja, naše svakidašnjice koja je, čini mi se, crnja od bilo koje njegovog predviđanja, bilo kojeg njegova romana, dodaje urednica Vučić.

Doktor Sleep

Doktor Sleep

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U radnju psiholoških trilera Stephena Kinga uvlače nas već i same naslovnice romana koje podsjećaju na plakate starih holivudskih filmova.


- Dosta smo se posvetili tomu da dobijemo jedan poseban izgled, drukčiji, a da opet podsjeća na Kinga - zastrašujuće, misteriozno, nedokučivo, napominje kreativna direktorica Školske knjige Ana Marija Žužul.


Maglovita je granica koja dijeli nadnaravni svijet od ovog našeg, svakodnevnog, granica je to po kojoj King i u ovom romanu vješto balansira. A Doktor Sleep, unatoč imenu, neće vas uspavati - upravo suprotno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!