Dolenčićev "Ero s onoga svijeta" za najmlađe na daskama ZKL-a

27.05.2023.

20:44

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/HRT

Sjajna glumačka postava i dojmljive lutke stvorili su dinamičan spektakl

Sjajna glumačka postava i dojmljive lutke stvorili su dinamičan spektakl

Foto: Dnevnik / HRT

"Ero s onoga svijeta" Milana Begovića i Jakova Gotovca bez sumnje je jedna od najboljih slavenskih opera svih vremena te jedan od zaštitnih znakova hrvatske kulturne baštine. Za brojna izvođenja diljem Hrvatske zaslužan je i redatelj Krešimir Dolenčić, koji je nedavno obilježio 30 godina od premijere svog prvog "Ere". Sada ga je odlučio prilagoditi djeci i postaviti na daske Zagrebačkog kazališta lutaka.

Otkako je praizveden 1935. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu do danas, "Ero s onoga svijeta" najizvođenije je djelo hrvatske glazbene literature. Priča o Mići, odnosno Eri i Đuli sada je prilagođena najmlađima.


- Da se to prilagodi za mlađe uzraste, za manji broj izvođača, potrebni su dramaturški zahvati koji nisu samo na tekstu, nego i na glazbi. Taj glazbeni dio je napravio Mladen Tarbuk, a ja sam se odlučila sačuvati libreto Milana Begovića koji je za mene beskrajno duhovit i zabavan, narodnog tipa, kaže Ana Tonković, zadužena za prilagodbu libreta.


Sjajna glumačka postava i dojmljive lutke stvorili su dinamičan spektakl koji je djecu na zabavan i poučan način uveo u svijet opere.


- Meni je osobno bilo predivno, bacio sam se u cijelu tu priču koja mi nije ispočetka bila jasna, ali mi je onda mi je sve kroz probe postajalo jasnije i mislim da je predstava zaista posebna, kaže Jadran Grubišić (Mića).


- Sjajno je bilo raditi, okupila se jedna fantastična ekipa, Krešimir Dolenčić je nevjerojatno inspirativan i čovjek pun energije, nevjerojatne energije, tako da nas je poveo u to kolo, kaže Katarina Perica Kirin (Đula).


Kolo koje je obilježio velik dio karijere Krešimira Dolenčića. Kako kaže, "Ero" je postao komadić njegova DNK.


- Jedan čudan žanr predstave, ali to je svakako naša najbolja nacionalna opera, u svakom je kurikulumu glazbenih škola. U ovakvoj formi može doprijeti do bilo koga u Hrvatskoj, namijenjena je i odraslima i djeci, kaže Dolenčić.


Jednostavna šaljiva priča, čudesna glazba, živopisne lutke, odlični glumci i provjeren autorski tim Tonković, Tarbuk, Dolenčić na daske Zagrebačkog kazališta lutaka donijeli su bez sumnje novu hit-predstavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!