Krležina "Leda" ponovno na pozornici zagrebačkog HNK-a

29.05.2023.

Zadnja izmjena 13:59

Autor: Dnevnik/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/T.S./V.M.

Riječ je o jedinoj komediji Miroslava Krleže

Riječ je o jedinoj komediji Miroslava Krleže

Foto: Dnevnik / HTV

Nakon više od dvadeset godina na pozornici zagrebačkog HNK ponovno se našla predstava "Leda" Miroslava Krleže. Radi se o završnom dijelu ciklusa u kojemu se obitelj Glembay prati sve od osamnaestoga stoljeća do tridesetih godina dvadesetoga stoljeća. Radi se o jedinoj Krležinoj – komediji.

Komedija jedne karnevalske noći u četiri čina, napisana je 1932. godine. Radnja se događa 1925. godine. Lektirni je naslov, i često pitanje na maturi, te drama za koju je svatko morao čuti u osnovnoj i srednjoj školi.

Zato je poseban izazov za kazalište, ansambl i redatelja postaviti Ledu, o čemu su govorile gošće Kazališnog kutka emisije Dobro jutro Hrvatska glumice Jadranka Đokić, Iva Jerković i Tesa Litvan:

Leda je progovorila


U karnevalskoj noći maske padaju, uz mnogo alkohola, filozofiranja i upitnih ljubavi. Zvuči kao početak suvremene komedije, no "Ledu", svoju jedinu komediju, Miroslav Krleža napisao je prije gotovo stotinu godina.

- Neuroze njegovih likova poklapaju se s našim neurozama i žudnjama tako da neko nasilno osuvremenjavanje zaista nije bilo potrebno. Blizak nam je jako, ali smo se igrali malo sa stilovima, s epohama, opisuje redateljica Franka Perković.

U "Ledi" se međusobno presijeca nekoliko ljubavnih trokuta - društvena pravila se krše, a sukob osiromašenog plemstva i novih bogataša tinja ispod površine. No, komedija je kao posljednji dio Krležina Glembajevskog ciklusa, ozbiljna i slojevita satira društva. 

- Prvi put radim Krležu u kazalištu, radio sam ga na Akademiji, ali ovo je prvo iskustvo i mogu reći vrlo zahtjevan, vrlo zahtjevne rečenice i iziskuje puno rada, naravno, kaže Igor Kovač koji glumi Aurela.

- Kad nas pitaju, kako vi glumci zapamtite sav taj tekst, nama je to onako banalno pitanje, i nije to nikakav problem, međutim, sad stvarno, smo sami sebe nekad pitali, opisuje Iva Jerković koja je u predstavi Melita.

- Jednostavno je ta na van logoreičnost, a zapravo jedno izbjegavanje da se dođe do cilja rečenice zapravo važna i ono imanentna, opisuje Jerko Marčić koji je Oliver.

Kod Krleže se i ne pojavljuje, no na pozornici zagrebačkog HNK, Leda je progovorila. 

- Ona je zapravo neki sveznajući lik, koja na početku uđe znajući što će se dogoditi i što se sve dogodilo, ona je s Krležom i s tim komadom istoimenim proživjela kao što kaže, stoljeće, kaže Tesa Litvan koja utjelovljuje naslovnu junakinju predstave.

Ludilo dopadljive, djelomično vodviljske komedije koja to i nije, završava mamurlukom i tamom u koju odlaze i likovi, ali i publika pitajući se je li promjena ustaljenih obrazaca uopće moguća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!