Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana

19.03.2021.

10:22

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Éric-Emmanuel Schmitt

Éric-Emmanuel Schmitt

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U godini obilježavanja stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj, vrhunac proslave je dolazak jednog od najčitanijih živućih frankofonskih autora na svijetu Éric-Emmanuela Schmitta. 

Veliki francuski pisac sinoć je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu izveo jedan od svojih antologijskih tekstova Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana. U središnji Dnevnik HTV-a javila je naša reporterka Tamara Džebić Šaljan:

Schmittov tekst je obišao svijet od svojeg objavljivanja 2001. godine, objavljen je u 50 zemalja i postavljan u kazalištima na brojnim jezicima. U Tel Avivu, prije nekoliko godina, zagovornici mira s obiju strana postavili su ga na scenu - predstava se dugo prikazivala u Izraelskom narodnom kazalištu, jednu večer na arapskom, a drugu večer na hebrejskom jeziku.

Njegova filmska adaptacija donijela je velikom Omaru Sharifu Cezara u Francuskoj i Zlatnog lava u Veneciji. Nježna i smiješna priča o otvorenom mališanu i arapskom trgovcu iz njegove ulice sinoć je oduševila i rasprodani HNK.


- Ovaj tekst napisao sam za jednog francuskog glumca, mislio sam da će biti odigran možda desetak puta. Nisam ni sanjao da će postići ovakav svjetski uspjeh. Ovo je tekst o prijateljstvu i ljubavi dviju osoba koje se zbog predrasuda ne bi trebale voljeti - jednog starog muslimana i jednog dječaka židova. Ovaj tekst se bori protiv toga, protiv predrasuda, etiketa i govori o tome kako nas različitosti trebaju obogaćivati, a ne osiromašivati, izjavio je književnik, redatelj i glumac Eric-Emmanuel Schmitt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!