Izložba "Nam June Paik - In The Groove" u zagrebačkom MSU

13.12.2022.

20:27

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Dnevnik/IMS/HRT

S izložbe umjetnika Nam June Paik

S izložbe umjetnika Nam June Paik

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti pripredio je za kraj godine otvorenje jedne od najiščekivanijih izložbi posljednjih godina pod nazivom "In the Groove". Riječ je o zanimljivoj grupnoj izložbi začetnika videoumjetnosti, Nam June Paika

Rana videoumjetnost Nam June Paika zbog svoje eksperimentalne domišljatosti začudno je povezana i s umjetnicima iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

- Svidjela mi se ideja miješanja radova Nam June Paika i regionalnih umjetnika. Na izložbi se jasno vidi koliko su rani umjetnici željeli eksperimentirati i istraživati u videoumjetnosti, rekao je Lee Sooyoung iz Nam June Paik Art centra.

- Uspjeli smo u Hrvatsku iz Seoula dopremiti 16 Paikovih radova, a ostatak su radovi umjetnika iz regije. Ukupno ima 41 rad, kazala je Martina Munivrana, kustosica izložbe.

- Za nas koji smo krenuli raditi, baviti se videom, polovicom sedamdesetih, Nam June Paik je bio neko otkriće i kao umjetnik i kao čovjek koji je otvorio taj medij prema umjetnosti, kazao je umjetnik Dalibor Martinis.

Izložba je od večeras otvorena za javnost, a uz poseban prijam i rezanje vrpce njezinim je otvorenjem i svečano proslavljena 30. obljetnica diplomatskih veza Hrvatske i Koreje.

- U proteklih 30 godina pokazalo se da Hrvatska i Koreja imaju mnogo toga zajedničkog, posebno u umjetnosti. I ova izložba potvrđuje koliko umjetnici poštuju rad Nam June Paika, kazao je Hong Sung Wook, veleposlanik Republike Koreje.

- Jedna velika izložba koju Zagreb i Hrvatska su očekivali, drago mi je da su u postav uvršteni hrvatski umjetnici koji su bili inspirirani Nam June Paikovim djelom, kazala je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH.

Grupna izložba Nam June Paika - In the Groove u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu može se razgledati do kraja veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!