18:43 / 30.03.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Izložba oslikanih pisanica

U muzeju anđela izložba oslikanih pisanica

U muzeju anđela izložba oslikanih pisanica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U povodu Uskrsa varaždinski Muzej anđela pripremio je prigodnu izložbu oslikanih pisanica domaćih autora. Time je ujedno započela i proslava 10. rođendana muzeja koji je utemeljio poznati samostalni umjetnik slikar Željko Prstec.

Neobične, posebne i jedinstvene. Sve pisanice varaždinskog slikara Željka Prsteca su s motivima anđela. I njegov muzej ovih je dana u znaku Uskrsa.

- Ja sam zamolio svoje prijatelje slikare da se i oni pridruže tom oslikavanju na jedan svoj način. Možda to nije tradicionalan način, ali je nešto novo, rekao je Prstec.

Vodeći se time da je svaka prigoda izazov za slikanje, svoj su doživljaj ovog kršćanskog blagdana prenijeli na pisanice.

-  U posljednje vrijeme radim s kredom i pastelom pa sam na taj način radio i ovu pisanicu. Jedan onako svijetli motiv kao što je i Uskrsnuće, objasnio je slikar Nedjeljko Krčar.

- Jaje kao nešto fragilno i čelik kao nešto postojano i konstantno. Mislim da se u tom sudaru ta dva različita materijala postiže ono jedinstvo i borba suprotnosti, smatra akademski slikar Nenad Opačić.

U oslikavanju pisanica ujedinili su se i oni najmlađi - slikarevi unuci.

- Taj jedan stres koji se nakupio u ovo naše doba mora se s jednom kreativnošću nekako izgladiti, uvjeren je Prstec.

Zbog pandemije, prošla je godina i njima donijela brojne gubitke. Za jubilarni, 10. rođendan želja je samo jedna - da uz pomoć anđela dođu i bolji dani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!