10:14 / 10.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Arturo Sandoval na Dubrovačkim ljetnim igrama?

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nepredvidiva situacija u vezi s daljnjim tijekom pandemije sve teže pada djelatnicima u kulturi diljem zemlje. Posebno je teško organizatorima ljetnih festivala koji su u ovo doba godine već imali potpuno definiran program. 

Prvi put ni Dubrovačke ljetne igre nisu objavile pretprogram jer je sve još nesigurno. Jedino se zna da će se Dubrovačke ljetne igre održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na ambijentalnim pozornicama grada, a ekipa Vijesti iz kulture doznala je i prve najave o tome što bismo mogli očekivati u glazbenom i dramskom dijelu programa - neslužbeno se spominje i nastup slavnog jazzista Artura Sandovala:

Ove godine na Dubrovačkim ljetnim igrama bit će plesa, glazbe i drame. Gostovanja svjetskih umjetnika i dalje su upitna, pa će se festival najvjerojatnije morati osloniti na hrvatske umjetničke snage.


- Suočili smo se s nemogućnošću planiranja samih igara iz više razloga prvenstveno iz nepoznavanja epidemioloških mjera koje će tada biti na snazi što vuče jako puno nepoznanica kao što su mogućnost putovanja, dolazak stranih umjetnika mjere u samim gledalištima dakle radimo li velike predstave, manje predstave, kaže Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica JU Dubrovačke ljetne igre.

Osnovicu dramskog programa, već je izgledno, činit će produkcije u sklopu europskog projekta 'Port of dreamers'.


- Tu se prvenstveno radi o autorskom projektu Nataše Rajković i Ivana Penovića nazvanom 'Van sebe' a festivalski dramski ansambl ove predstave predvodit će Nikša Butjer, najavljuje glasnogovornica Dubrovačkih ljetnih igara Karla Labaš.

Gledat ćemo i predstave partnera na projektu: Slovensko narodno gledališče iz Maribora donosi predstavu 'Proslava', a u koprodukciji udruge Kultura Nova i manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sada stiže predstava 'Pod istim krovom'. Tu je i druga premijera 'Glava lava' koju će prema romanu Ivana Salečića režirati Aida Bukvić.


- Glazbeni program će se ove godine sigurno bazirati na hrvatskim umjetnicima također zbog epidemioloških mjera; međutim ukoliko budu relaksirane moći ćemo dovesti i neke strane glazbenike, ističe ravnateljica Medo Bogdanović.


Arturo Sandoval, legendarni trubač i svjetska zvijezda jazza, ime je koje se spominje, no ostalo je još vremena za slaganje programa u ovoj za Dubrovačke ljetne igre itekako izazovnoj godini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!