Kolege i prijatelji prisjećaju se velikih uloga Mirjane Majurec

02.04.2022.

23:10

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Vijesti iz kulture/HRT

Kolege i prijatelji prisjećaju se velikih uloga Mirjane Majurec

Kolege i prijatelji prisjećaju se velikih uloga Mirjane Majurec

Foto: HRT / HTV

Gluma je bila njezina ljubav, njezin život. Mirjana Majurec na kazališnim je daskama provela više od 40 godina, paralelno glumeći i na filmu i na televiziji. Već na početku studija, na Akademiji dramske umjetnosti, zapazili su je redatelji i uloge su se počele redati. Serijom U registraturi vinula se u zvjezdane visine. Glumila je u 9 filmova i čak 12 serija.

- Minja je zapravo možda i posljednja zvijezda hrvatskog filma, ja bih rekla. Recimo, njezina uloga Sonje Bošković u ingenioznom filmu "Izbavitelj" redatelja Krste Papića jedno je malo remek-djelo glumačke izvrsnosti, glumačkog umijeća i glumačke transformacije, kazala je Anja Šovagović Despot.

U filmografiji Mirjane Majurec su, među ostalim, i filmovi Kad mrtvi zapjevaju, Kraljeva završnica i Ispod crte. Publika je posebno pamti po ulozi Ane u seriji Velo misto, dok je za ulogu Bibe u seriji "Naši i vaši" dobila nominaciju za Nagradu hrvatskoga glumišta.

Hrvoju Klobučaru je Mirjana Majurec bila prva televizijska mama.

- Bila je vesela glasna, opičena. Bila je mudra. E pa mamice, samo da ti kažem, falit ćeš ne samo 'Našima i vašima', nego svima koji su uživali u tvojim ulogama, poručio je.

Kao stipendistica kazališta Gavella, na toj je pozornici počela glumiti još dok je studirala. U više od 4 desetljeća odigrala je 26 uloga, oblikujući ih kao kompleksne, strastvene, životne. Volterov "Candide ili optimizam" bila je njezina posljednja predstava na pozornici koja joj je toliko mnogo značila.

- Ona je bila jednostavno sve, bila je pretalentirana, posebna, potpuno jedna unikatna osoba i prekrasna žena, rekla je Jelena Miholjević. Perica Martinović dodala je kako je za Mirjanu "gluma bila poslanje, a ne samo posao - a toliko koliko je voljela scenu, toliko je voljela i život".

Mirjana Majurec više od 10 godina borila se s karcinomom dojke, bitku je izgubila rano jutros - imala je samo 69 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!